Номинираният за Грами пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social

...
Номинираният за Грами пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social
Коментари Харесай

Роберто Фонсека и Нови български гласове във Варна през юли

Номинираният за „ Грами ” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на Latin Grammy хор “Нови български гласове ” с диригент Георги Петков се завръщат в България след сполучливата си европейска премиера пред 3500 души на влиятелния фестивал Jazz In Marciac във Франция.

Концертите са на 30 юни в Пловдив (лятна сцена “Орфей ”), на 2 юли във Варна (Летния театър) и на 4 юли в Софя (зала “България ”).

Българският фолклор, пречупен през призмата на кубинската сензитивност, вплетен в нещо ново и неизмеримо - нещо “отвъд нотите ”! Възхищението на Роберто Фонсека от българския фолклор датира от дълго време и е засвидетелствано още през 2009 в албума му Akokan с композицията Bulgarian, която от този момент непроменяемо участва в програмата на неговите концерти.

“Всеки, който чуе българско хорово пеене ” - споделя Роберто - “бива разтресен радикално – от хармониите, от мелодиите, от метода на изпяване, даже от ритъма. ” И когато пред гениалния кубински пианист се явява опцията да работи с български хор, той не се колебае - “Това е тайнственост, която, съчетана с мистерията на кубинската обичайната музика, е нещо изумително ”.

Ако се вслушаме в обичайните мелодии, които хор Нови български гласове преплитат с музиката на Роберто Фонсека, който ту свири перкусивно на пианото, ту ни покорява с деликатността на пръстите си, разбираме какво има поради пианистът, когато споделя “Щом се обърнеш към другия с почитание и с готовност да научиш нещо от него, и главната цел е да преживееш пълноценно музиката, а с нея и насладата от живота, тогава хубостта идва сама. ”

На сцената ще забележим Роберто Фонсека в компанията на Янди Мартинес - бас и Рули Ерера – ударни, и надарените девойки от спечелилия Latin Grammy хор Нови Български Гласове под диригетството на проф. доктор Георги Петков, който е и създател на вълнуващите вокални аранжименти. В тази продукция на „ Джаз Плюс ” (София) и „ Монтуно Продуксионес ” (Барселона) ще можем да чуем нов, огромен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian ”. “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог ”, декларира Роберто Фонсека, като вижда нотите, изпратени му от маестро Петков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР