Номинацията на Пауъл се очакваше, след като редица световни медии

...
Номинацията на Пауъл се очакваше, след като редица световни медии
Коментари Харесай

Джером Пауъл ще наследи Джанет Йелън като председател на Фед

Номинацията на Пауъл се очакваше, откакто редица международни медии оповестиха, че Тръмп е взел решението още предходната седмица

© Carlos Barria Още по тематиката
Златото и краят на количествените облекчения в Съединени американски щати

Решението на Федералния запас да постави начало на края на паричните тласъци удари цената на благородния метал
26 сеп 2017
Фед стартира свиването на салдото си

Решенията на централната банка на Съединени американски щати оказаха позитивен резултат върху $ и акциите на банките
21 сеп 2017 " Решенията за паричната политика са изключително значими за американските фамилии и общество. Готов съм да взимам справедливи решения, основани върху най-хубавите доказателства. "
Джером Паул, номиниран за президент на ФедПрезидентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп публично номинира члена на Управителния съвет на Федералния запас Джером Пауъл за предстоящ президент на централната банка, оповестява Reuters. Въпреки че Джанет Йелън ще се отдръпна от поста, кандидатурата на Пауъл е съвсем сигурен знак, че главните характерности на нейната политика няма да бъдат изменени и курсът на централната банка ще бъде непокътнат. Йелън стана известна с по-предпазилвата си парична политика и изигра основна роля в стабилизирането на стопанската система на Съединени американски щати в годините след финансовата рецесия.

Изборът на 64-годишният Джером Пауъл беше предстоящ, като съгласно голям брой източници Тръмп е имал лист от петима души, които е обмислял за кандидатурата си. Сред тях е било и името на Гари Кон, основният стопански консултант на Тръмп, който беше първичен любимец за мястото. Според източници от Белия дом обаче, Тръмп се е отказал от кандидатурата на Кон, тъй като е удовлетворен от работата му в икономическия съвет и желае да остане там. Според други източници, на Пауъл е било обявено финалното решение през миналия уикенд.

Пауъл, юрист и капиталов банкер, е част от борда на Фед от 2012 година, като беше част от номинациите на някогашния президент Барак Обама. " Ако желаеме да задържим напредъка си, стопанската система ни изисква интелигентна парична политика и добър контрол. Имаме потребност от мощно и устойчиво водачество във Федералния запас. Джером Пауъл ще ни даде тъкмо това ", разяснява Тръмп при представянето на Пауъл.

Най-близкото до Йелън, без да е Йелън

Кандидатът на Тръмп работи със настоящия президент Джанет Йелън от към този момент пет години, като двамата са съгласни с главните сегашни политики на Фед. Пауъл се слави с положително добро име и няма изгледи да има проблеми с избирането му за нов президент.
Сегашният мандат на Йелън завършва през февруари. Тя беше първата жена, застанала отпред на банката и ще бъде и първият президент на Фед, който няма да бъде номиниран за втори мандат от 1979 година насам.

Самият Тръмп похвали Йелън при представянето на Пауъл за нейните достижения, макар че не даде отговор за какво тя няма да получи втори мандат. Президентът приказва единствено за качествата на Пауъл, като сподели, че е впечатлен от опита му в частния бранш. " Пауъл схваща какво е нужно, с цел да може нашата стопанска система да пораства ", разяснява Тръмп.

" Решенията за паричната политика са изключително значими за американските фамилии и общество. Готов съм да взимам справедливи решения, основани върху най-хубавите доказателства ", разяснява самият Пауъл в малко изказване след речта на Тръмп.

Той ще би трябвало да бъде утвърден от Сената, където не се чака да има проблеми. Републиканската празненство държи нежно болшинство, само че досега в горната камара имаше проблеми единствено с избора на висшия арбитър Нийл Горсъч. Лидерът на болшинството в Сената Мич МакКонъл разгласи, че е удовлетворен от избора на Тръмп и утвърждението му ще пристигна в къси периоди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР