Номинацията на Борислав Сарафов за втори мандат директор на Националната

...
Номинацията на Борислав Сарафов за втори мандат директор на Националната
Коментари Харесай

Номинираният от Гешев за шеф на следствието остана единствен кандидат

Номинацията на Борислав Сарафов за втори мандат шеф на Националната следствена работа (НСлС) остава единствена. Днешното съвещание на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) беше последната опция за издигане на нови кандидатури. Никой от имащите право да предлагат не го стори. Това са група от най-малко трима от колегията, основният прокурор и министърът на правораздаването.

Сарафов беше номиниран от трима от колегията, измежду които и основният прокурор Иван Гешев.

Настоящият 5-годишнен мандат на Сарафов като шеф на Национална следствена служба изтича през декември. За да бъде определен за втори мандат, той трябва да бъде подсилен от най-малко 8 от 11-членната гилдия. В момента обаче колегията е единствено от 10 души, т.е. още с номинирането на Сарафов от трима беше ясно, че никой различен няма късмет.

Преди седмица служебният министър на правораздаването разгласи, че той би упражнил своето право да номинира претендент, в случай че следователите от НслС му предложат подобен. " Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки почитание към институцията Национална следствена служба, желаеме да чуем техния глас преди да упражним пълномощията си за номинация ", съобщи тогава Зарков.

Следователите обаче не пожелаха да се възползват от предлагането на служебния министър. Вместо това през вчерашния ден те организираха Общо заседание, на което единомислещо поддържаха номинацията на Борислав Сарафов за втори мандат. На събранието участва и основният прокурор Иван Гешев.

„ Оценката на управлението на прокуратурата е, че когато нещо работи добре, няма смисъл да се трансформира, може единствено да се усъвършенства. Тя се отразява и във импортираното от мен и още трима сътрудници предложение в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет Борислав Сарафов да бъде препоръчан за втори мандат като шеф на Национална следствена служба. Няма спънка да има и други претенденти “, съобщи Гешев.

Директорът на Национална следствена служба е и заместник-главен прокурор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР