Номинации, реформи, дипломация: след смъртта на Бенедикт Шестнадесети критиките във

...
Номинации, реформи, дипломация: след смъртта на Бенедикт Шестнадесети критиките във
Коментари Харесай

Папа Франциск е изправен пред гражданска война в Църквата

Номинации, промени, дипломация: след гибелта на Бенедикт Шестнадесети рецензиите във Ватикана против ръководството на Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се ускориха. Те са индикация за климат на " революция " в Църква, обхваната от размишления за бъдещето си, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Броени дни след кончината на Бенедикт на 31 декември персоналният секретар на папата Георг Генсвайн разкритикува Франциск, като съобщи, че той е " разрушил сърцето " на починалия папа, като е лимитирал литургиите на латински език.

Критиките на Генсвайн не са нови и са в благозвучие с рецензиите против " метода Франциск ", отправени от консервативното крило на Курията ( " държавното управление " на Светия престол), чиито членове упрекват Франциск в прекомерно свободна интерпретация на доктрината и в авторитаризъм.

В средата на предишния месец, когато умря породилият дискусия австралийски кардинал Джордж Пел, италиански публицист разкри, че кардиналът е създател на анонимна записка, която съдържа директни нападки против Франциск.

В бележката Пел, някогашен непосредствен консултант на Франциск, който способства за въвеждането на ред във финансите на Ватикана, окачествява ръководството на настоящия папа като " злополука в доста връзки " и подлага на критика " сериозните провали " на дипломацията му, наранена отрицателно от войната в Украйна.

Критиките обаче доближиха апогея си с публикуването в края на предишния месец на книга на немския кардинал Герхард Мюлер, някогашен префект на авторитетната Конгрегация за доктрината на вярата.

В книгата си теологът остро подлага на критика ръководството и стила на аржентинския йезуит, като твърди, че той се намира под въздействието на една " клика " към него. Освен това в труда си Мюлер показва безпокойствие от " доктриналната комплицираност " на Франциск.

" Неспирна ескалация "

В коридорите на Ватикана книгата на Мюлер провокира неодобрение. " Когато приемате да станете кардинал, се ангажирате да подкрепяте папата. Критиките се вършат в частен режим, а не обществено ", показва негодуванието и разочарованието си почитан представител на ватиканския Държавен секретариат.

Според италианския откривател на Ватискана Марко Полити тази книга " е нова стъпка в неспирната ескалация от страна на съперниците на папата ".

" В Църквата има революция, която ще продължи до последния ден от ръководството на папата ", изяснява Полити пред Франс прес.

В изявление, което даде в самолета на връщане от Южен Судан, Франциск съобщи, че съжалява, че гибелта на Бенедикт Шестнадесети е била употребена от " неетични хора, които работят в полза на обособени групи, а не на Църквата ".

Вътрешните търкания се ускоряват на фона на " Синода за синодалността ".

С тази голяма международна полемика за бъдещето на Църквата папата цели да децентрализира църковното ръководство, само че се сблъсква с възраженията както на реформаторите, по този начин и консерваторите. Първата фаза на заключителното заседание на форума ще се състои през октомври в Рим.

" Мини събор "

Миналата седмица делегации от към 40 страни се събраха в Прага, с цел да обсъдят настоящи тематики (ролята на дамите, битката против педофилията, повторното подписване на брак от разведени, бракове на свещеници, ЛГБТ хората...).

С този международен синод, " който е нещо като мини събор, ще забележим каква е тежестта на другите течения вътре в Църквата ", споделя Полити.

Според него рецензиите във връзка с папата " към този момент са послужили за основаването на мисловно течение, което е в положение да повлияе на идващия конклав " и на идващия понтификат.

Въпреки това мнозина наблюдаващи настояват, че понастоящем няма индикации тези рецензии да доведат до предварително отдръпване на папата, който наподобява " държи кормилото " по-здраво от всеки път, доколкото му разрешава здравето.

Папата, който е на 86 години и който постоянно е казвал, че е допустимо да се отдръпна предварително, се придвижва благодарение на инвалидна количка поради болки в коляното, само че продължава да е известен, за което свидетелстват фрагментите от африканската му обиколка, по време на която той бе приветстван от голям брой хора.

" Здравето ми не е същото като при започване на понтификата ми. Коляното ме боли, само че постепенно ходя, ще забележим... ", сподели той през вчерашния ден и добави с подигравка: " Черен гологан не се губи ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР