Ноевият ковчег е една от най-големите мистерии в света. Той

...
Ноевият ковчег е една от най-големите мистерии в света. Той
Коментари Харесай

Ванга провидяла: Ноевият ковчег е в България

Ноевият ковчег е една от най-големите мистерии в света. Той се търси в необятен ареал, даже в България. Преди време подводният археолог Робърт Балард разгласи, че библейският потоп се е случил в Черно море, и разумно точно тук някъде да е плавателният съд, направен от Ной по Божия повеля. Доста напред в изследванията обаче са комшиите от Турция, които преди дни извадиха нови " доказателства ", че библейският воин в действителност е достигнал планината Арарат. В разгадаването на мистерията приживе се присъединила и световноизвестната пророчица Ванга. Тя показала, че знае точното местоположение на Новия ковчег, само че изненадала с думите си, че го вижда на територията на България. И е като недокоснат от времето.

" Ноевият ковчег не е в планината Арарат, а е затънал някъде сред планините Пирин, Рила и Родопите, наоколо до река Места ", разкрила феноменалната жена, за което свидетелстват нейни близки. Къде тъкмо е българското пристанище на Ной тя по този начин и не споделила, само че пък и никой от родните археолози и историци не показал интерес да я пита.

Виж в прилежаща Турция учените са решени да потвърдят, че точно оттова е тръгнал отначало животът след потопа. Преди дни откриватели от три турски и американски университета оповестиха, че са разкрили скални и почвени проби, за които се счита, че съдържат остатъци от библейския кораб.

От години учените изследват мястото в източната част на страната, където подозират, че може да почива Ноевият ковчег. Наскоро оповестени изображения демонстрираха в Арарат една област, видимо наподобяваща на конструкция, сходна на лодка. Тя е наречена Дурупинар, като капацитетът на обекта е разпознат за първи път през 1956 година Наскоро към 30 скални и почвени проби бяха събрани от региона и след това оценени в Истанбулския механически университет. Анализът от предишния месец сочи съществуването на " глинести материали, морски субстанции и фосили ", датиращи от 5500-3000 година преди новата епоха, съвпадащи с библейския роман за потопа.

" Смята се, че Ноевият потоп се е случил преди 5000 години и нашите открития демонстрират съществуването на живот в този район през това време. Въпреки това е прекомерно рано да се вършат дефинитивни изводи ", разяснява доктор Фарук Кая, зам.-ректор на университета " Агри Ибрахим Чечен ".
Арарат
Връх Арарат, най-високият в Турция, се извисява на внушителните 5 километра. В един миг той е бил дъно на море, което съгласно учените е съвпаднало с ерата на пагубното наводняване. Това в композиция с легендите и със структурата на мястото, наподобяващо кораб, кара мнозина да заключат, че през халколита регионът е бил населен, само че внезапно е потънал под водата. Иначе локалните поданици от дълго време имат вяра, че това са останките от Ноевия ковчег - поверие, което е отразено в голям брой религиозни текстове и локални митове.
Монотеизъм
Изповядвайки монотеистична религия в единния Бог, мюсюлманите в региона си наподобяват доста повече с християните, в сравнение с с индуистите да вземем за пример. Те също имат вяра в мита за Ной, който назовават Нух, и считат за един от пророците. Потеклото на Дева Мария, наричана Мириам, в Корана се извежда по този начин: " Аллах избра над народите Адам и Нух (Ной) и рода на Ибрахим (Аврам – б.р.)... "

Самото място на хипотетичния транспортен съд е на 2300 м надморска височина, тъкмо под дребната планина Ал Джуди, наречена в Корана като място за отмора на Ковчега. Там е открит и камък с дупка, наподобяващ на тези, употребявани в древността като котва на плавателните съдове.
Старият завет
Според Стария завет на Библията Ноевият ковчег е огромен транспортен съд ( " ковчег " ), на три равнища, с размери 300 лакти (около 150 м) дължина, 50 лакти (около 25 м) широчина и 30 лакти (около 15 м) височина. Той е издигнат от Ной по предписание и по инструкции на Бог, с цел да избави от потопа себе си, фамилията си и определени двойки от другите типове животни ( " съгласно рода им " ). Според Библията поради греховете на човечеството " се раззинаха всички извори на огромната пропаст, и окната небесни се отвориха ", като в продължение на 40 дни валяло непрекъснато дъжд, а водата се издигала над земята в продължение на 150 дни. След това почнала последователно да се отдръпва. Според тълкуватели международният потоп траял една година и през това време починало всяко живо създание с изключение на тези в " ковчега " на Ной. Предполага се, че той засяда при върховете на някоя висока и антична планина. Тогава Ной пуска от своя транспортен съд гарга, а след 40 дни гълъб. След като гълъбът се връща на кораба с маслинова клонка в човката, Ной схваща, че земята към този момент е почнала да изсъхва. Накрая Ной, фамилията му и двойките животни, намиращи се в ковчега, излизат в света 12 месеца след започването на потопа и дават неговото ново начало.
Лозово листо
Тълкуватели на християнски апокрифи обаче означават един забавен подробност - че гълъбът е донесъл не маслинова клонка, а лозово листо. Това подсказвало, че регионът на акостиране се е случил в земите на траките, които в античния свят се считат за народа, произвеждащ най-хубавото вино. Нещо повече, има митове, че Ной е първият лозар, само че дали не е взел този поминък от нашите предшественици. В апокрифа " Откровение Варухово " се приказва, че лозата е посадена в парадайса от архангел Сатанаил, който по-късно станал Сатана. Тогава Бог прокълнал това растение. Лозата станала свята още веднъж точно след всемирния потоп. Една лозова пръчка от парадайса, отнесена от водата, стигнала до Ной. След потопа " той стартира да обработва земята и насади лозе. Той пи вино, опи се и лежеше гол в шатрата си " (Битие, 9:20-22). Тълкуватели на старите текстове подозират, че точно Ной е усъвършенствал технологията за подготвяне на вино, а това най-вероятно в действителност се е случило по българските земи, както е видяла и българската пророчица Ванга.
Слава Севрюкова го видя около Царичина дупка
Другата гранддама на феноменологията - ясновидката Слава Севрюкова, видяла Ноевия ковчег към село Царичина и митичната там дупка.

Дали метафорично е говорила, не е ясно, само че когато военните идват да я питат дали си коства да копаят и дали в действителност под селото лежи съкровището на цар Самуил или първия човек на земята, измайсторен от извънземни, Севрюкова видяла, че там е "...Гробница на първото човешко създание, обитавало земята... Ноевия ковчег... Свещените скрижали... ".
Тезата на проф. Божидар Димитров: Ако корабът е на дъното, нас нямаше да ни има
Покойният историк и дълготраен шеф на Националния исторически музей (НИМ), проф. Божидар Димитров, бе песимистичен по отношение на издирването на Ноевия ковчег на дъното на някое антично или съществуващо сега море. Според него божият транспортен съд не е потопен, " другояче нас нямаше да ни има ". Поради тази причина нямало по какъв начин да е на дъното и на Черно море, както твърди Балард, тъй като в противоположен случай задачата на Ной, сложена му от Бога, се е провалила. Най-логичното съгласно професора било, откакто достигнали суша, с дървения материал от кораба са били направени първите къщи и обори за добитъка.

Митът, че Ной е слязъл на брега на Черно море, идва от книга, наречена " Ноевият потоп ", на двама геолози от Колумбийския университет, излязла през 1997 година В нея е развита теорията, че Черно море е било сладководно езеро, когато преди към 7000 години е наводнено до размерите на прелом от топящ се хладилник, повишил равнището на Средиземно море. Авторите допускат, че това е потопът, залегнал в историята на Ной от Стария завет. Ако това се окаже правилно, то това ще значи пренаписване на историята на културите в основния регион сред Европа, Азия и античния Близък изток.

Ключов въпрос е дали е имало цивилизация по тези земи преди потопа. Той обаче не стои на дневен ред, тъй като доказателствата в България са много повече от фосилите в Арарат.
Откриха чинията на библейския воин
Същата година, когато Балард попада на " Титаник ", проф. Петко Димитров вади от Черно море каменна паница, изящна и със странни надписи. Съдът е прочут като чинията на Ной. " Впечатлението ми беше, че тази паница не е паднала от транспортен съд, а е на място, където хората са я употребили ", споделя Петко Димитров.

Петко Димитров прави откритието си благодарение на дребна подводница, до момента в който търси едно доста особено място. Мястото, където река Палео-провадийска се е вливала в най-голямото на света сладководно езеро, каквото е било остарялото Черно море преди Големия потоп.

Предполага се, че по крайбрежията му се е зародила човешката рационална цивилизация, след което се разселила по Земята. Според откривателя Христо Смоленов районът на тази супер-култура включва супер-културата Варна-Загора и първото обработено злато в света, известната солница в Провадия, както и разкопките в Суворово и Дуранкулак. Там са и най-древните каменни градежи (крепостни стени), медни сечива и оръжия, творби на изкуството от глина и от камък, предхождащи епохата на античен Шумер.
Доказаха възвишен дизайн
В единственото досега съществено проучване на изработката на Ноевия ковчег съгласно описанието му в Библията се потвърди, че той в действителност е имал боговдъхновен дизайн.

Корейският проучвателен институт за кораби и корабно инженерство (KRISO), ръководено от доктор Сеок Хонг, изследва 12 вероятни корпуса с разнообразни пропорции, с цел да покаже кой вид е най-практичен. В хода на проучването се стига до заключението, че пропорциите на описания в Библията кораб са деликатно уравновесени, с цел да може корабът да има нужната издръжливост и комфорт при корабоплаване, като напълно лека смяна на пропорциите от това, което е посочено в Библията, би довело до неустойчивост на кораба или до неговото прекършване, написа " ".

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР