Ноември 1911 г. Остават броени седмици, преди Склодовска-Кюри да получи

...
Ноември 1911 г. Остават броени седмици, преди Склодовска-Кюри да получи
Коментари Харесай

Съветът на Айнщайн към Мария Кюри от 1911 г., който всяка жена трябва да прочете

Ноември 1911 година Остават броени седмици, преди Склодовска-Кюри да получи нобеловата премия за химия. Тя сграбчва първия си Нобел за физика през 1903 година Това значи, че в този момент тя ще се трансформира в първия човек изобщо, който ще бъде почетен с цели две нобелови награди. До ден сегашен тя е и единственият човек, който получава влиятелния приз в две разнообразни научни сфери. На доктрина единственото нещо, от което хората би трябвало да се интересуват, са научните ѝ достижения. Изглежда, обаче, че мнозина демонстрират нездравословен интерес главно към персоналния ѝ живот.

Пиер Кюри умира през 1906 година и Мария овдовява. Няколко години по-късно тя има сантиментална връзка с физика Пол Ланжвен, докторант на Пиер. Въпреки че Ланжвен и брачната половинка му са разграничени по това време, те механически към момента имат брак. Връзката сред Мария и Пол провокира извънредно доста проблеми в дома на Ланжвен, само че това е нищо спрямо идната социална реакция.

През есента на 1911 година Кюри, Ланжвен и към 20 други учени са поканени на елитна конференция в Брюксел. По това време любовните писма сред Кюри и Ланжвен към този момент са изпратени до пресата от брачната половинка на Ланжвен, като Мария е разказана като зла разрушителка на домове.

Когато Кюри се връща във Франция след конференцията, тя заварва цяла навалица към дома си. Заедно с ужасените си дъщери, които по това време са едвам на 7 и 14 година, тя взема решение краткотрайно да се реалокира в дома на собствен другар, до момента в който абсурдът не отшуми.

Алберт Айнщайн, който се среща напълно неотдавна с Кюри по време на визитата ѝ в Брюксел, е погнусен от реакцията на пресата. Ето за какво той взема решение да напише писмо до новата си другарка:

Многоуважаема госпожо Кюри,

Не ми се смейте, че Ви пиша, без да мога да Ви кажа нещо извънредно. Просто ме гневи методът, по който обществеността сега се осмелява да се държи с Вас и считам за належащо да дам воля на възприятията си. Убеден съм, че и Вие самата презирате тази паплач, която си разрешава демонстрация на такова пренебрежение към Вас в устрема си да задоволи жаждата си за сензация.

Длъжен съм да ви кажа какъв брой се удивлявам на Вашия разсъдък, Вашата упоритост и почтеност и че се смятам за късметлия поради опцията да се срещнем персонално в Брюксел. Всеки, който не се причислява към тези влечуги, сигурно е благополучен, че измежду нас има такива персони като Вас, както и Ланжвен, същински хора, с които човек се усеща фаворизиран да контактува. Ако сганта продължава да се занимава с Вас, просто не ѝ обръщайте внимание, това е работа на влечугите, за които тя основава наличие.

Отправям най-искрени сърдечни пожелания към Вас, Ланжвен и Перен!

С почитание,

А. Айнщайн

П.С. Определих статистическия закон на придвижването на двутомната молекула в радиационното поле на Планк чрез комично духовитост – естествено, с ангажимента, че придвижването на структурата следва законите на общоприетата механика. Надеждата ми обаче, че този закон важи и в действителността, е доста нежна.

Алберт Айнщайн, 23 ноември 1911 година

Превод: Хейтърите ще не престават да хейтят. Не чети мненията.

Допълнителна записка: Перин е Жан Перен, фамилен другар на Кюри и Ланжвен, който след това пази Мария.

Това писмо до Кюри е намерено от астробиолога Дейвид Гринспун, до момента в който преглежда хилядите документи на Айнщайн, налични онлайн в Princeton University Press.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР