Ноел Леноар, бивш конституционен съдия и бивш министър по европейските

...
Ноел Леноар, бивш конституционен съдия и бивш министър по европейските
Коментари Харесай

Битката с големите лъжи

Ноел Леноар, някогашен парламентарен арбитър и някогашен министър по европейските въпроси на Франция, в коментар за Project Syndicate.
От " Протоколите на Сионските мъдреци " до неуместните изказвания на съветския президент Владимир Путин, че Украйна се ръководи от нацисти, извършващи геноцид над съветски говорещото население на страната, Кремъл от дълго време е специалист в тъмното изкуство на дезинформацията.

" Протоколите " са фалшификат, оповестен в Русия при започване на ХХ век, който сякаш изобличава еврейски скрит план за реализиране на международно владичество. Една от най-големите неистини в историята, това се трансформира в дирек на гневен и инфектиран антисемитизъм, който в последна сметка докара до унищожаването на множеството европейски евреи от Третия райх на Хитлер . Що се отнася до огромната неистина на Путин, тя не заблуди съвсем никого отвън Русия, само че може да е предизвикала някои от зверствата, които зле подготвените, зле осведомени бойци на Русия са направили в Буча и другаде. Дезинформацията и лъжите от време на време са смъртоносни.

Западните демокрации получиха явен сигнал за събуждане през 2016 година, когато Русия се намеси в президентските избори в Съединени американски щати от името на Доналд Тръмп и в референдума за Brexit в Обединеното кралство в поддръжка на напускането на Европейски Съюз. Тези два шока сигнализираха международните демокрации за обстоятелството, че властническите страни отприщват нов тип осведомителна война против тях. Целта е да дестабилизират, разделят и отслабят демократичните общества, като се стартира от Европейския съюз.
Реклама
По времето, когато се организираха изборите за Европейски парламент през 2019 година, съветските опити за интервенция бяха към този момент предизвестени и Европейската комисия отговори с проект за деяние против дезинформацията и спомагателни ограничения за отбрана на изборния развой. Независимо от това демокрациите си остават извънредно уязвими към евентуални намеси.

Те не могат да отговорят със лична контрапропаганда, с цел да не изгубят меродавност в очите на така и така недоверчивата аудитория. Проверката на обстоятелствата, която ползват, има единствено стеснен резултат. Освен това демокрациите не могат да се откажат от съществени правила като свободата на изложение, която Френската декларация за правата на индивида и жителя от 1789 година разказва като " едно от най-ценните права ".

Разбира се, тази независимост не е безспорна. Човек няма право да нарушава правата на другите. Много европейски страни имат закони против речта на омразата. Във Франция и другаде да вземем за пример отричането на холокоста е закононарушение и расистките демонстрации биха били немислими.

Европейски Съюз направи доста в регулацията на цифровите платформи, от които от ден на ден се чака да служат като поръчител на осведомителната честност. Съгласно Закона за цифровите услуги на Европейски Съюз (DSA), който ще влезе в действие през 2023 година, онлайн платформите ще би трябвало да дават отговор на нови условия за бистрота, като да вземем за пример посредством пояснение по какъв начин работят техните логаритми и посредством издание на годишни отчети за противозаконното наличие (като тирада на омразата), което са премахнали.
Реклама
Платформите ще бъдат задължени също да осведомят правоприлагащите органи с информация, която може да е обвързвана с нарушавания на закона или да сочи към сериозна опасност за живота или сигурността на хората. А наказванията за тези, които не съблюдават DSA, могат да стигнат до 6% от годишните им световни доходи.

Но текстът на закона в действителност не контролира " дезинформацията " - термин, въведен от Съюз на съветските социалистически републики през 20-те години на предишния век, с цел да опише желания от тях инструмент за агитация и дестабилизация. По-скоро Европейски Съюз е угрижен за доказуемо погрешна или подвеждаща информация, основана, показана и популяризирана за икономическа полза или умишлена машинация на обществото ", или по-точно " насилствени и лъжливи старания за нарушение на свободното образуване и изложение на политическата воля на индивидите от друга страна или нейни сътрудници ".

Трябва да оценяваме огромните неистини като това, което са: умишлени офанзиви против нашите общества. Общият съд на Европейски Съюз неотдавна отхвърли тъжба на RT след суспендирането на лиценза й за лъчение във Франция. Интересите на Европейски Съюз, постанови той, " целят да защитят страните членки против акции на дезинформация и дестабилизация, които биха се провеждали от медиите под контрола на съветските ръководещи и които биха заплашили публичния ред и сигурността на съюза в подтекст, белязан от военната експанзия против Украйна ".

Това размишление не би трябвало да се лимитира до подтекста на военната инвазия. Санкциите против всеки, който търгува с подправени вести, би трябвало да бъдат проектирани на същата основа. Сега, когато Съветът по търговия и технологии сред Европейски Съюз и Съединени американски щати се съгласи да предприеме координирани ограничения против дезинформацията, има опция да се сътвори по-ефективен отговор на опасността от властническа осведомителна война.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Транспорт 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Икономика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Транспорт Реклама
Ако преразказвам Клаузевиц, международните демокрации би трябвало да признаят, че дезинформацията не е нищо друго с изключение на продължение на войната с други средства. Защитата против сходни закани ще изисква освен по-силни логистични средства, само че и по-силни правни принадлежности.
Кремъл от дълго време е специалист в тъмното изкуство на дезинформацията Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР