Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов сподели, че не е очаквал да

...
Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов сподели, че не е очаквал да
Коментари Харесай

Дмитрий Муратов е третият руснак, който получава нобеловата награда за мир

Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов показа, че не е очаквал да получи оценката. По думите му същинските носители на премията са неговите сътрудници от “Новая газета”, изгубили живота си при осъществяването на служебния си дълг.

"В редакцията сме единомислещи, че първо, това е премия за вестника и най-много за хората, които отдадоха живота си при осъществяването на професионалните си отговорности: Игор Думников, Юра Шчекочихин, Аня Политковская, Настя Бобурова, Стас Маркелов и Наташа Естемирова. Това са хората, които в действителност получиха тази премия, само че просто Нобеловият комитет не я връчва посмъртн "о.

Според известния съветски публицист Константин Егерт премията на Дмитрий Муратов ще подразни Кремъл и ще предизвика усилване на репресиите против самостоятелните публицисти.

"За страдание се багра, че махалото на натиска над публицистите, на изтласкването им от обществената сфера, а неведнъж и от страната единствено ще набира обороти, тъй като знаем по какъв начин съветските управляващи реагират на такива неща. Все ни е едно, не се опасяваме. Те извънредно се опасяват да не наподобяват слаби, което е основният симптом на тяхната уязвимост ".

В същото време представителят на Кремъл Дмитрий Песков поздрави Дмитрий Муратов за премията.

"Можем да поздравим Дмитрий Муратов. Той поредно отстоява идеалите си. Той е надарен, самоуверен и несъмнено това е висока оценка ".

Дмитрий Муратов е третият руснак, който получава нобеловата премия за мир след правозащитника акад. Андрей Сахаров и първия и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов. За новините от Москва - А.Г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР