Нобеловата награда за медицина за 2019 г. бе присъдена на

...
Нобеловата награда за медицина за 2019 г. бе присъдена на
Коментари Харесай

Двама американци и британец с Нобел за медицина

Нобеловата премия за медицина за 2019 година бе присъдена на американците Уилям Каелин и Питър Ратклиф и британеца Грег Семенца за откритието по какъв начин живите кафези реагират на наличието на О2. Това съобщи от Стокхолм Нобеловият комитет към Каролинския медицински институт.


Нобеловата премия за медицина за 2019 година бе присъдена на американците Уилям Каелин и Питър Ратклиф и британеца Грег Семенца за откритието по какъв начин живите кафези, реагират и се приспособяват към съществуването на О2. Това заяви от Стокхолм Нобеловият комитет към Каролинския медицински институт.

„ Те откриха основата на нашето схващане за това по какъв начин равнищата на О2 въздействат на клетъчния метаболизъм и физиологичната функционалност “, сподели журито и добави, че техните открития „ проправят пътя за обещаващи нови тактики за битка с анемията, рака и доста други болести “.

Церемонията по награждаването на спечелилите ще се организира съгласно традицията на 10 декември, в деня на гибелта на създателя на Нобеловите награди - шведския бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833–1896). Четири от петте награди, които той завещава нормално се присъждат в Стокхолм. Наградата за мир, съгласно волята на нейния създател, се присъжда в Осло, също на 10 декември.

Сумата на всяка от Нобеловите награди за 2018 година е 9 милиона шведски крони или малко по-малко от 950 000 $.

С оповестяването на носителя на Нобеловата премия за медицина стартира необикновеният сезон 2019, в който двама носители на оценката за литература ще бъдат наградени, откакто скандал предходната година отсрочи връчването му и на фона на спекулации, че Грета Тунберг може да грабне премията за мир.

Предстои да бъдат оповестени премиите за физика във вторник, химия в сряда, литература в четвъртък и стопанска система в понеделник, 14 октомври.

Активистката против измененията в климата Грета Тунберг се счита за един от любимците от водещи букмейкърски уеб сайтове. Ръководителят на Института за проучване на мира в Осло Хенрик Урдал обаче съобщи пред Агенция Франс Прес, че „ е извънредно необикновено “ 16-годишната активистка да завоюва, допълвайки, че възрастта й може да работи против нея. Най-малкият лауреат на Нобелова премия за мир е Малала Йосафзай, която получи оценката през 2014-та на 17-годишна възраст.

Един от най-вероятните кандидати за Нобеловата премия за мир е министър председателят на Етиопия Аби Ахмед, който подписа спокойно съглашение с Еритрея. Възможно е оценката да бъде обещано и на неправителствена организация като „ Репортери без граница “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР