Нобеловата награда за химия е присъдена на трима учени за

...
Нобеловата награда за химия е присъдена на трима учени за
Коментари Харесай

Квантови точки: Кристалите на телевизионния екран печелят Нобелова награда за химия

Нобеловата премия за химия е присъдена на трима учени за работата им по създаването на по този начин наречените квантови точки.

Хората може да са попадали на тези дребни кристали в своите QLED тв приемници, където наночастиците основават цвят.

Използват се и в медицински изображения за ориентиране на хирурзи, за по-добро ориентиране на медикаменти за рак и в слънчеви панели.

Победители Moungi G. Bawendi, Louis E. Брус и Алексей И. Екимов ще си поделят премията от 11 милиона шведски крони (£824 000).

Имената им бяха оповестени инцидентно в прессъобщение от Кралската академия на науките на Швеция, часове преди формалното известие в сряда сутринта.

Академията сподели, че се пробва да разбере за какво имената са били пуснати по-рано. " Това, несъмнено, е доста тъпо. Дълбоко съжаляваме за случилото се ", сподели генералният секретар на академията.

Той настоя, че окончателното решение за спечелилите не е взето, до момента в който Академията не се събере тъкмо преди формалното оповестяване.

" Това е огромна чест ", сподели носителят на премията Moungi G. Bawendi, 62, в телефонен диалог на Академията минути след оповестяването на имената. p>

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР