Но и до един риторичен въпрос – дали точната наука

...
Но и до един риторичен въпрос – дали точната наука
Коментари Харесай

Не Сме Славяни, По-Велики Сме! Ново Изследване На Днк На Българите Преобръща Всичко За Нашия Произход!

Но и до един риторичен въпрос – дали точната просвета генетика със своите необременени от страстите данни ще успее да пребори идеологическите наслоения в историята, написа БНР.

За да сформират генетичната карта, съгласно която сме наследници на траките и прабългарите, учените се връщат пет хилядолетия обратно. Най-напред те вземат кости и зъби, открити в тракийските некрополи. От нашето летоброене (VIII-X в.) пък датира генетичният материал от прабългарите. И откакто съпоставят пробите от предишното с тези на 900 модерни българи, полученият резултат лhttps://e-postbank.bg/page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/аконично гласи: европейска популация, най-близка до унгарци, хървати и италианци.

В огромното следене на произхода на българите вземат участие Катедрата по здравна генетика на Медицинския университет в София, Институтът по микробиология, Институтът по антропология, Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките и Флорентинският университет, чиято лаборатория изследва генетичния материал.

Ако погледнем генетичната карта, ще забележим, че траките са по-отдалечени от актуалните българи и от прабългарите, до момента в който прабългарите и актуалните българи са доста по-близо ситуирани – споделя Десислава Нешева, генетик-специалист в Катедрата по здравна генетика на МУ. – Това се изяснява с огромната времева разлика при изследваните проби – траките са обитавали хилядолетието пр.Хр. и в новата епоха данните за тях стават все по-оскъдни. Но въпреки всичко се вижда, че те са близки до актуалните българи и до прабългарите, а забавното е, че от гърците са по-отдалечени.

Установихме, че нямаме генетична връзка с тюркските и с алтайските популации. Нямаме генетична връзка и със актуалните турци, въпреки да се е считало, че поради турското иго е имало разбъркване на генетичния материал. Дори прабългарите нямат генетична връзка с турците, както и с тюркско-алтайските популации. За страдание, не успяхме да изследваме антични славяни, тъй като нямахме достъп до техен генетичен материал (прилагали са трупоизгаряне). Сравнявайки обаче актуалните славяни в международен мащаб, се вижда, че не сме близки с тях.

Теорията, че главно сме славяни, плод на политическа обстановка ли е или резултат от неналичието на научни принадлежности?

Може би и в двете насоки има някаква истина – допуска Десислава Нешева. – Знаете, че историята се пренаписва според от ползите. От друга страна, генетиката в последните десетилетия доста напредна – ние използвахме най-хубавата методология и тя даде прелестни резултати. Така че може да се разисква, че по някакъв метод историята е била манипулирана и изопачена, до момента в който генетиката е точна просвета и дава точна информация.

И защото към този момент е потвърдено, че носим у себе си нещо и от траките, добре е да знаем кои са били те – антична цивилизация, оставила богато културно-историческо завещание на Балканите. А виждаме, че и генетичното им завещание оказва въздействие във образуването на актуалните българи, прибавя Десислава Нешева.

Очаква се резултатите от генетичното проучване да бъдат оповестени в авторитетно научно списание. А в този момент учените си мечтаят да намерят пари, с цел да се върнат този път в осмото хилядолетие пр.Хр. и да проучат още по-древните нации, населявали нашите земи.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР