Но Близкият изток, подобно на вихрушка, придърпа Вашингтон обратно. А

...
Но Близкият изток, подобно на вихрушка, придърпа Вашингтон обратно. А
Коментари Харесай

„Ню Йорк Таймс“: Украйна. Израел. Може ли Америка да поддържа две войни и да се справи с Китай

Но Близкият изток, сходно на буря, придърпа Вашингтон назад. А за сътрудниците на Америка в Индо-Тихоокеанския район, доста от които към този момент се тормозят, че Съединени американски щати не се движат задоволително бързо, с цел да се опълчват на Пекин, неочакваното концентриране върху Газа - с оперативни групи на Пентагона, увеличени доставки на американски оръжия за Израел и прибързани визити в столиците на Близкия изток - се усеща като загуба, която забавя напредъка по някои от най-критичните им провокации.

" Това, което ни тревожи най-вече, е пренасочването на военните запаси на Съединени американски щати от Източна Азия към Европа и Близкия изток. Наистина се надяваме, че спорът ще завърши напълно скоро ", съобщи Акихиса Нагашима, народен представител и някогашен консултант по националната сигурност в Япония, на стратегически конгрес в Сидни, Австралия, предходната седмица.

Високопоставени американски военни обявиха, че нито едно съоръжение не е напуснало Индо-Тихоокеанския район. Министърът на защитата Лойд Остин и държавният секретар Антъни Блинкен - ще прекосят Азия тази седмица с послания за убеденост, като ще спрат поотделно или дружно в Индия, Япония, Южна Корея и Индонезия.

По пътя си те най-вероятно ще чуят комбинация от отзиви за Газа, като Индия ще поддържа повече Израел, Япония ще търси по-балансиран метод, а Индонезия, където живее най-голямото мюсюлманско население в света, ще бъде все по-възмутена от хилядите цивилни, убити при израелската инвазия, последвала нападението на Хамас против Израел.

Но това, което всички тези страни споделят, са въпросите за това по какъв начин забъркването на Вашингтон в още една далечна война, в допълнение към Украйна, ще бъде претеглено по отношение на потребностите на Индо-Тихоокеанския район. Мнозина се питат: с какъв брой обещания за поддръжка на какъв брой народи могат да се оправят Съединените щати - мощ, която е разтеглена в чужбина и политически разграничена вкъщи?

Оръжията са една от областите на обща угриженост. Отбранителната промишленост в Съединени американски щати се бори с дефицита на муниции, които се дават както на Украйна, по този начин и на Израел, в това число 155-милиметрови артилерийски снаряди. Управляеми муниции и по-сложни американски системи също се насочват към двата спора, даже когато американските сътрудници в Индо-Тихоокеанския район чакат за свои лични оръжейни доставки.

Япония, Тайван и Австралия може да се сблъскат със закъснение на военното съоръжение, което е било контрактувано и дадено от Съединени американски щати.

" Не става въпрос единствено за хардуер ", споделя Андрю Ниен-Дзу Ян, някогашен министър на защитата на Тайван. " Трябва да научите или да обучите хората да работят с тези системи. Опасенията са, че Съединените щати няма да разполагат с по-ефективен и задоволителен потенциал за въздържане на Китай ", добави той.

Ако войната в Газа се проточи, въздействието ѝ може да се промени. Макар че един нескончаем спор може да натовари в допълнение американските арсенали, Китай пък може да научи от него, че воденето на война в градски условия е извънредно мъчно, което може би ще възпре Пекин да извърши заканите си за завладяване на гъсто популации остров Тайван, който той счита за изгубена територия.

Засега обаче Пекин наподобява избира да продължи да поддържа напрежението. Две седмици откакто Хамас атакува Израел на 7 октомври, транспортен съд на китайската брегова защита и транспортен съд на морската милиция таранираха филипински кораби, които изпълняваха задача за доставяне на атола Втори Томас - филипински аванпост в част от Южнокитайско море, която Китай афишира за своя. Това беше един от най-конфронтационните конфликти сред двете страни през последните повече от 20 години, в които те се сблъскват в оспорваната територия.

Няколко дни по-късно китайски изтребител се приближи на 10 фута от американски бомбардировач B-52 по време на нощна маневра над Южнокитайско море, която едвам не докара до конфликт - част от това, което американските военни нарекоха " рисков модел на наложително и рисковано оперативно държание ".

Целта на Китай, съгласно адмирал Джон Акилино, командващ на американските сили в Индо-Тихоокеанския район, е " да принуди Съединени американски щати да изоставен района ". Представители на Пентагона акцентират, че това няма да се случи.

Но за скептиците във връзка с американския ангажимент дивите съмнения във вниманието на Вашингтон са вплетени в историческата тъкан. Виетнам се откроява като образец, само че също по този начин и ерата на Джордж Буш-младши. По време на предизборната акция през 2000 година той съобщи: " Когато аз съм президент, Китай няма да се съмнява в нашата мощ и цел в района, в нашия мощен ангажимент към демократичните съдружници в цяла Азия. "

Месец след терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година той отиде в Пекин, с цел да се срещне с тогавашния китайски водач Дзян Дзъмин. Избягвайки всички свои предходни диалози за изгряващия колос като " стратегически съперник ", Буш акцентира на търговията и нуждата от взаимна битка с тероризма.

Индия към момента си спомня за последствията от тази смяна - войната в Афганистан сближи Съединени американски щати със противника на Ню Делхи - Пакистан. И защото актуалният водач на Китай Си Цзинпин се чака да се срещне с президента Байдън на среща на върха в Сан Франциско този месец, някои индийски коментатори се питат дали Вашингтон може още веднъж да се върне към Близкия изток.

" Ако се върнете към старите търговски връзки и концепцията " ще работим за настаняване в Азия, това ще се отрази на Тайван, Япония, Индия и всички наши съседи ", споделя К. Раджа Мохан, старши помощник в Института за политика " Азиатско общество " в Ню Делхи. " Но не мисля, че към момента сме там. "

За някои страни възобновеният спор по палестинския въпрос разпали и остарели убеждения, че Съединените щати са антимюсюлмански настроени или най-малко прекомерно пристрастни към Израел. След като години наред Вашингтон избягваше да се опълчва на постоянно жестокото отношение към палестинците както от страна на израелското държавно управление, по този начин и от страна на екстремистките израелски заселници, някои към този момент не имат вяра, че Съединените щати ще бъдат обективен медиатор.

Когато министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин стигне до Индонезия, той евентуално ще се сблъска с гневна общност, в случай че не и с антиамерикански митинги, макар напъните му да поучава израелските военни по какъв начин да избегнат цивилни жертви в Газа.

" Съществува забележителен цинизъм във връзка с апелите на Съединени американски щати за въздържаност на Израел ", споделя Чонг Джа Йен, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур. " В доста връзки администрацията на Байдън има сложна задача и би трябвало да носи багажа на предходната политика на Съединени американски щати, което прави още по-важно за администрацията да оправи нещата и да покаже, че се пробва да бъде безпристрастна ", добавя той.

Усилията на Блинкен да се срещне с арабски водачи и да се опита да реализира пауза в боевете за филантропична помощ " ненапълно смекчават усещането, че Съединени американски щати просто поддържат Израел, без значение от израелските дейности ", споделя още Чонг. И на срещата на външните министри на Г-7 тази седмица в Япония групировката на водещите демокрации се причисли към този апел за " филантропична пауза ".

Но за Япония и доста други американски сътрудници в Азия войната в Газа рискува да наруши както доставките на нефт, по този начин и напредъка в региона на сигурността. Според тях колкото по-бързо завърши тя, толкоз по-бързо светът ще може да се върне към това, което Вашингтон към момента дефинира като най-важното си предизвикателство: въздържане и състезание с Китай в един взаимозависим свят.

Запитан в Япония в сряда дали Съединени американски щати са прекомерно заети с споровете в Газа и Украйна, с цел да продължат да се ориентират към Азия, Блинкен отговори: " Мога да ви кажа, че сме решени и, както се споделя, тичаме и дъвчем дъвка по едно и също време. Индо-тихоокеанският район е от решаващо значение за нашето бъдеще ". " Дори когато се оправяме с същинска рецесия в Газа и Близкия изток, ние също по този начин освен сме в положение, само че и сме изцяло ангажирани с всички ползи, които имаме в Индо-Тихоокеанския район ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР