НКЖИ все пак ще строи край дунавската ни столица интермодален

...
НКЖИ все пак ще строи край дунавската ни столица интермодален
Коментари Харесай

635 млн. лв. за жп проектите на Русе

НКЖИ въпреки всичко ще строи край дунавската ни столица интермодален терминал за 52 млн. лева Русе може да бъде първият град в страната с градска железница, откакто до края на годината би трябвало да бъде актуализирана някогашната Товарна гара С 205 млн. лева НКЖИ напълно ще цифровизира жп правата сред Русе и Каспичан с ERTMS, равнище 2
Първата построена железопътна линия по българските земи е тази, свързваща Русе с Варна. Дълга е 223 км и е открита още преди Освобождението - 1866 година При построяването ѝ са употребявани камъни от останките на първата българска столица - Плиска. Малко преди Съединението за интервал към три години по нея минава именитият " Ориент експрес ".

След това в продължение на над век допреди политическите промени от 1989 година железопътният превоз в страната е в непрекъснат напредък. Това не може да се каже за последните над 20 години, през които българските държавни железници замират и са в тежест на страната.

На този декор Национална компания " Железопътна инфраструктура " ще влага повече от 600 млн. лева в жп инфраструктура в Русе и района.
Реклама
Обявените досега планове са общо девет и могат да се разделят на три съществени групи съгласно източника на финансиране, което ще бъде употребявано за всеки от тях. 257.7 млн. лева ще бъдат обезпечени по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). 334 млн. лева ще са по оперативни стратегии и малко над 43.3 млн. с национално финансиране.
Интермодален терминал
Към момента в България има един настоящ интермодален терминал (ИМТ)., а финансирането е по оперативна стратегия " Транспорт ". Завършен е през март 2017 година, а на Илиян Филипов и Пенко Несторов.

През 2010 година тогавашният транспортен министър Александър Цветков даде старт на построяването на ИМТ в Драгоман, само че. В него бяха вложени 6 млн. лева, само че към днешна дата той натрупа само разноски за защита и осветяване. През 2020 година към този момент някогашният транспортен министър Росен Желязков имаше концепция да го възроди, само че това до този миг не се е случило.

Така идва време за този в Русе, като. Всъщност за ИМТ в дунавския град се приказва от близо десетилетие, само че досега по този начин и не бе построен подобен. " Новият " план планува терминалът да бъде ситуиран върху 124 дка, а цената му ще е 51.9 млн. лева От НКЖИ предоставиха на " Капитал " информация, че се планува създаване на товаро-разтоварен и приемно-отправни коловози, административни здания, паркинги за товарни и леки коли, пункт за митнически надзор и подобен за поддръжка и ремонт, бензиностанция, автомивка.
Реклама
Строителството се чака да стартира през 2023 година и да завърши до края на 2025 година След завършването му изчисленията са, че той би обслужвал до 60 хиляди контейнера годишно. От НКЖИ разкриха за " Капитал ", че " за задачите на построяването и действието на ИМТ - Русе, се планува възобновяване на жп връзката с жп гара Русе-север и Дунав мост посредством създаване на разграничен пост (РП) 2, а отклонението към районна прокуратура Дунав се планува да се рехабилитира ". Добавят още, че построяването на този ИМТ " ще докара до балансиране на другите типове превоз и привличане на товари от автомобилния към железопътния превоз ", което, наподобява, е добре пристигнало, имайки се поради.
Цифровизация в сектора Русе - Каспичан
Другият план, обвързван с жп инфраструктурата на Русе и финансиран от НПВУ, е този за цялостното цифровизиране на дългия 137 км сектор сред дунавския град и Каспичан. След осъществяването на плана през 2026 година железопътната права ще се трансформира в първата в страната, по която е внедрено второ равнище на Европейската система за ръководство на железопътния трафик (ERTMS). Стойността му е 205.8 млн. лева

От НКЖИ обясниха за " Капитал ", че " то подсигурява по-високо равнище на сигурност на жп транспортите и по-ефективно ръководство на влаковото придвижване ". Директорът на държавното дружество инж. Крумов " преведе " какво значи това - " когато НКЖИ модернизира инфраструктурата си и построи тази система, а редом с това всички железопътни превозвачи конфигурират такова съоръжение във вагоните си, няма да има никакви произшествия по трасето ". По неговите думи това се дължи на обстоятелството, че актуалната компютърна система е изцяло надеждна, като лимитира човешката интервенция и свежда възможните неточности до нула.

Инж. Крумов описа още, че с помощта на тази система в междугарията ще могат да се движат повече от един трен, а не както сега - " няма да е нужно едната гара да изпрати влака и да изчака да получи удостоверение, че той е дошъл на другата гара, с цел да пусне различен трен в междугарието ". Той изясни, че по този метод ще се усили потенциалът на линията и нейната пропускливост, надлежно ще се увеличи броят на обработените влакове на денонощие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР