Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в

...
Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в
Коментари Харесай

Немски пилот решава да промени курса на самолета и спасява българче, родено на борда над Атлантика

Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в аероплан на “Луфтханза ”. Това стана по време на задокеански полет от Колумбия до Германия на 12 хиляди метра височина над Атлантическия океан. Историята споделя майката Десислава в прям роман вкъщи си в Пазарджик.
Вече на съвсем година и половина, Николай е крепко и витално дете – към този момент върви и се пробва да приказва. След няколко седмици момченцето дружно със своите родители Десислава и Стоян още веднъж ще лети над океана на път за Колумбия, където майката има професионални задължения.
“Никога не съм допускала, че ще родя прибързано, и то в самолета. Бях спокойна и уверена, само че все пак се помолих на летището в Богота да стигна обикновено до София ”, споделя Деси.

През юли 2017-а младата жена е в командировка в Колумбия, където управлява бизнеса на компания от Дубай за търговия със злато
След като от 2003 година тя работи като финансист в банки в Испания, Швейцария, Москва, Лондон и у нас, преди 3 година стартира работа като основен управител по бизнес развиване за дубайската компания. Десислава е в напреднала бременност – в осми месец, и събира погледите на колумбийците с наедрелия си стомах, до момента в който обикаля рудници за рандеман на злато. Чувства се добре.

Много уплашена е, когато няколко дни преди полета си за София прокървява.
“Веднага отидох на доктор и ми предложиха да остана да родя в Колумбия, само че изрично отхвърлих. Терминът ми беше след повече от месец. В Пазарджик си имах доктор, който следеше бременността ми, проучванията ми бяха положителни. Отдадох това прокървяване на преумората. Колумбийските лекари ме посъветваха незабавно да си потегли към България. ”
Десислава се качва в самолета с леки болки в корема, само че нищо притеснително. На към 4 часа и половина от Франкфурт младата жена почувствала, че болките неимоверно се усилват, и уведомява стюардесата.

Самолетът е полупразен – нещо извънредно, само че за шанс на българката, в него пътуват трима немски общопрактикуващи лекари, които са помолени от екипажа да окажат помощ на бременната жена.

“Лекарите пристигнаха да ми оказват помощ до кацането в Германия, а не да раждам. Те, както и аз не сме очаквали, че ще има раждане. Казаха ми, че бебето е още високо и да не се тормозя, а стюардесата непрекъснато повтаряше, че по-късно ще кацнем във Франкфурт и да се държа. И както бебето беше високо, по-късно ми изтекоха водите. От първите мощни болки до самото раждане не мина повече от час.

Друга щастлива случайност беше, че единият от лекарите си носеше цялостен комплект за незабавна помощ. Самото раждане беше извънредно леко, като по учебник, както споделиха медиците ”, с усмивка споделя майката.

Тя отдава това на обстоятелството, че не се е изплашила, а като е осъзнала какво става, се е мобилизирала, вместо да крещи и основава суматоха. Самата тя е без контузии и разкъсвания от раждането и счита, че даже да беше родила в най-престижната клиника, нямаше да е толкоз леко.

В болничното заведение в Манчестър, където кацнали наложително поради новороденото, не повярвали, откакто я прегледали. Лекарят, водил раждането, попитал майката по какъв начин ще се споделя детето, и когато чул “Николай ”, с откровена изненада споделил, че самият той се споделя Николас. Това обаче не била единствената изненада. Оказало се, че новороденото момченце и докторът са родени в един и същи ден – 26 юли.

“Не съм кръстила детето си Николай на лекаря, а на починалия си татко ”, изяснява Десислава. Тя прибавя, че оцеляването на Николай след раждането в самолета е същинско знамение.

Веднага след раждането си бебето не изплаква, научава майката по-късно. Това става едвам няколко минути по-късно, откакто лекарите му вършат медицински операции. Температурата в самолета обаче е доста ниска, към 14-15 градуса. Завиват новороденото в одеяло и поставят на главичката му чорап, взет от бизнес класата. Детето обаче посинява от ниските температури.

Истинска драма с благополучен край се разиграва и с смяната на курса на полета, която подхваща капитанът на самолета. Най-близката суша след началото на раждането е Ирландия, само че от летището в Дъблин отхвърлят да одобряват самолета и да се ангажират с съответна здравна интервенция, от Лондон също отхвърлят. От летището в Манчестър с подготвеност заявяват, че ще одобряват самолета, и капитанът поема курс натам.

“С смяната на полета капитанът избави живота на детето ми. Ако това не беше станало, даже да беше оживял, Николай щеше да е с непоправими увреждания ”, изяснява майката. Тя споделя, че постоянно лети с тази компания поради безупречното отношение и обслужване.

От летището в Манчестър непосредствено ги закарват в профилирана болница, където проучванията демонстрират, че кръвната захар на новороденото е 0,1, и лекарите се чудят по какъв начин детето е живо.

Това постанова момченцето, което е родено 2 кг, да бъде настанено в клиника по реанимация към неонатологията, където в продължение на няколко дни е нормализирано.

“От дистанцията на времето съм уверена, че във всички тези щастливи случайности при раждането и оцеляването на детето ми няма нищо инцидентно. Някой реши то да се роди прибързано в самолета и да оцелее. Наречете го Бог, Висша мощ, само че няма нищо инцидентно ”, уверена е майката.

Казва, че постоянно е имала шанс. Затова гледа с подигравка на мненията, които прочела предходната година след новината, че българка е родила в аероплан на “Луфтханза ” по време на полет.

Неизвестни пишат, че надали не майката е провокирала раждането на детето си поради облагите, които ще получи от самолетната компания.

“Единственото нещо, което сме получили, е безвъзмезден еднократен билет за цялото семейство за дестинация по наш избор ”, сподели Деси. Тя няма терзания за идния полет с дребния Николай и мъжа си Стоян за Колумбия.

В Пазарджик ще остане единствено по-големият ѝ 17-годишен наследник, който би трябвало да приключи междинното си обучение.

“Не напущаме България за непрекъснато. Ще бъдем в командировка 6 месеца или година – според от това по какъв начин се развият нещата. Правя го за работата си, която обичам, и имам цялостното схващане и поддръжка на мъжа си. За Николай ще бъдат обезпечени допустимо най-хубавите грижи по време на пребиваването ни там. Той ще е с мен на всички места, където би трябвало да бъда ”, безапелационна е майката.

Тя не намира нищо неприятно в това детето й още от малко да се развива като космополитна персона. Но какъв съответен избор ще направи един ден за живота си, Николай ще реши, като порасне. Подобно на батко си, който към този момент знае какъв желае да бъде и е избрал региона на развиването си. Но в случай че роденият в аероплан Николай един ден реши да бъде водач, от “Луфтханза ” ще се погрижат за образованието му в тази сложна специалност.

Момченцето е и единственото в света, в чийто акт за раждане не е записано съответно обитаемо място или страна, а координатите от интернационалното въздушно пространство, където се е родило.

Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР