Нийл Пиърт беше професор по ударни, светът още скърби за

...
Нийл Пиърт беше професор по ударни, светът още скърби за
Коментари Харесай

Невероятната драма на барабанист номер едно в рока

Нийл Пиърт беше професор по ударни, светът още скърби за него
Изминаха съвсем две години от кончината на именития барабанист на " Ръш " Нийл Пиърт. Той умря в Калифорния на 7 януари 2020 година, след няколкогодишна борба с рака. Без никакво подозрение, това е една от най-големите персони в историята на рокмузиката, а редица експерти и ранглисти го дефинират за барабанист номер едно в историята.

Тропа по всичко, каквото откри

Роден в Канада през 1952-а, Нийл Пиърт барабани от дребен върху каквото откри - като дете дрънчал с пръчки по детската кошарка на сестра си. В учебно заведение отново си имал проблеми - този път, тъй като барабанял по чина. Учителят му решил да го накаже, като го предиздвикал да остане след часовете и да удря по чина в продължение на час. Нийл приел наказването щастливо и го прекарал, пробвайки се да докара партиите на своя воин - Кийт Муун от The Who от албума им " Tommy ".

Той подвига във висините супергупата " Ръш "

Пиърт не е от създателите на Rush, само че групата открива себе си едвам след неговото идване. Освен барабанист, Пиърт е и главен текстописец на бандата - текстовете му в началото са метафизичен, или въодушевени от фентъзи или научна фантастика. След години признава, че са били просто за развлечение. " Тогава не имах вяра, че съм в положение да вложа нещо същинско в една ария ", разказвше барабанистът. Казва че през 1981-а с албума " Moving pictures " групата най-сетне го заковала - съумяла да опакова огромни и сложни аранжименти в къси изказвания.

Написва пет книги

Казва, че прекарвал доста от първите турнета на групата, заровен под купчина книги. По-късно самичък написва няколко. През 90-те, когато доста от почитателите му го смятат за най-хубавия барабанист в рока, Пиърт изненадващо издава два трибют албума на джаз легендата Бъди Рич и почва да взима уроци от джазмена Фреди Грубер. " Имаш отговорност към себе си да продължаваш да се самоусъвършенстваш ", споделя Нийл, който постоянно си остава песимистичен към комерсиалните реализатори и ги назовава " подмазвачи ".

Кошмарът - за пет месеца губи жена си и щерка си

През 90-те губи 19-годишната си щерка в злополука. Пет месеца по-късно дългогодишната му брачна половинка е диагностицирана с терминален етап на рак. Тогава Пиърт афишира пред бандата, че се пенсионира и отпътува на самотно странствуване с мотора си из Съединени американски щати. Жени се още веднъж през 2000, а година по-късно намира пътя си назад и към Rush и остава с бандата до края на последните й турне през 2015-а.  

Невероятен музикант и изследовател на мощни чувства

Личността на Нийл Пърт е от тези, които в никакъв случай не стопират да изненадват. Той е от хората, които самоуверено можем да назовем идоли. Можем да му се възхищаваме откровено и с цялото си създание. Освен необикновен музикант и надарен публицист Пърт е разпален състезател, същински изследовател на рискови преживявания. От обичаните ни. Книгите на канадеца са отдадени на спортните му, надълбоко съкровени и прочувствени прекарвания. Първата творба на Пърт е озаглавена " Маскираният ездач: Колоездене в Западна Африка " (The Masked Rider: Cycling in West Africa). Написана през 1996 година след дълга едномесечна велосипедна обиколка на Камерун. Пърт се насочва на рисковото си премеждие през 1988г. Страниците на книгата разкриват детайлности от вълнуващото странствуване на барабаниста, придружаван от 4-ма другари.

Пътешествие на изцелението - 55 000 благи

След трагичната загуба на жена си и щерка си, Нийл се насочва на идващото си огромно пътешестване, на което посвещава и втората си книга. Призрачен ездач: Пътешествие по пътя на изцелението (Ghost Rider: Travels on the Healing Road). Разказ от първо лице за прекосяването на американските пътища на мотор в търсене на избавление. Път, по който да откри себе си и да продължи живота си.

От страниците на тази книга вокалът на " Godsmack " Съли Ерна черпи ентусиазъм да напише една от най-разтърсващите си песни - " Serenity ". " Той просто скача на мотора и за 14 седмици минава 55 000 благи. Това ме въодушеви да основа едно от най-мрачните си и пламенни части ".

Мотори, барабани, адреналин, независимост. Книга номер 4 споделя за вълнението на сцена, за страстта, която носи музиката, за неугасващата тръпка, провокирана от препускането на мотоциклет. " Далече, надалеч ". Или " Far and Away: A Prize Every Time ". Това е заглавието на последната книга на великия Нийл Пърт. Върху нея той работи 2 години и посвещава страниците й на вълнуващите си пътувания до Северна и Южна Америка.

Няма да се предам и няма да се продам

Зад музиканта Нийл Пиърт, който постоянно бива характеризиран с перфекционизма и изключителната си точност, в действителност стои един мъж, който обича високите скорости и държи на полезностите си, без значение от цената. През 2015 барабаниста споделя пред списание " Rolling Stone ": " Всичко е до това да си личния си воин. Аз си споделих, че в никакъв случай няма да предам полезностите, които имах на 16 години, в никакъв случай да не се продам, в никакъв случай да не се кланям на индивида. Компромис е това, което в никакъв случай не бих могъл да приема. "

" Обичам обстоятелството, че освен, че текстовете са написани, само че тъй като аз съм ги написал, аз ги познавам. Например, знам къде мога да акцентира на вокалните ритми и акценти. Много е прелестно да имам опцията да направя това. Мисля, че доста барабанисти са принудени да свирят по-семпло в сравнение с биха желали, единствено и единствено да не рискуват да пречат. Нещо, като сесийните музиканти - чака се да си незабележим. Но в група, би трябвало да изразяваш себе си. "

Самоукият талант, почетен от Джъстин Трюдо

Пътя към славата на самоукия барабанист, обаче, не е по никакъв начин елементарен, което прави личността на " Професора " още по-впечатляваща. Прякорът му идва от академичната му личност или както вокалиста на " Фу Файтърс ", Дейв Грол, сподели:

" Той беше наименуван " Професора " с причина. Всички се учехме от него. "

И до момента в който Нийл остава ентусиазъм за безчет музиканти, той самият е мощно повлиян от Кийт Мун и неговият безреден жанр на свирене. За разлика от Кийт, обаче, в техниката на Нийл всичко е съвършено и авансово планувано. Точно тези неща вършат мощно усещане и на някогашния барабанист на " Дрийм Тиътър " Майк Портной. " Това е моят преподавател ", споделя Портной, който самичък е измежду най-големите барабанисти в света.

" Загубихме един народен воин ", сподели след кончината му и министър председателят на Канада Джъстин Трюдо.Имаше ръцете на Господ. Край на историята

Барабанистът на " Фуу Файтърс " Тейлър Хокинс пък написа просто: " Нийл Пиърт имаше ръцете на Господ. Край на историята. "

Да, невероятното трио " Ръш " към този момент в никакъв случай няма да е в цялостния си състав. Съвсем разумно, групата приключи дийността си. Това го разгласи и басистът Джеди Лий. Тяхната връзка е извънредно мощна. Джеди Лий, Алекс Лайфсън и Нийл Пиърт - тримата велики канадци, основали една от най-мащабните рок групи в историята. Единият към този момент го няма и за жалост това в действителност е краят на историята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР