Нивото на река Искрецка достига 448 литра в секунда, заяви

...
Нивото на река Искрецка достига 448 литра в секунда, заяви
Коментари Харесай

Водата в община Своге все още не е годна за пиене

" Нивото на река Искрецка доближава 448 литра в секунда ", съобщи заместник-кметът на община Своге Илия Богданов. 

Жителите на Своге и селата Искрец, Церово и Свидня, които четири дни бяха наранени от пресъхването на реката, са изразили „ бурна наслада “. „ Явно природата си прави смешки “, сподели Богданов. 

Зам.-кметът означи, че водоподаването е нормализирано, само че водата към момента не е годна за пиянство. Очаква се РЗИ да се произнесе по кое време водата ще може да се употребява като питейна.

Въпреки че водата в река Искрецка се върна, от общината в Своге са обезпокоени, че нямат различен вид, в случай че още веднъж се окажат в същата обстановка. В тази връзка през вчерашния ден хидригеолози са показали къде може да бъде изработен сондаж, който да обезпечи вода за града и трите села.

Богданов съобщи, че пробно е построен бунар и през днешния ден не престават изследванията за търсене на различни водоизточници в бъдеще . „ За следващ път пред виновните институции поставихме въпрос за възстановяване на водоснабдителната мрежа на община Своге “, уточни заместник-кметът.

Необходима е замяна на довеждащия вода тръбопровод от село Искрец до новия контейнер в град Своге , нужна е и замяна на водоснабдителната мрежа на града поради водозагуби. За задачата са сезирани Министерството на районното развиване и благоустройството и ВиК Холдинг.

Богданов уточни още, че до момента в който водата от река Искрецка не бъде оповестена за годна за пиянство, раздаването на бутилирана вода , предоставена от Държавния запас, ще продължи.

Оттам ще решат дали тя ще бъде върната или ще остане за бъдещи потребности на община Своге.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР