Нивото на радиация се е повишило в зоната на ядрената

...
Нивото на радиация се е повишило в зоната на ядрената
Коментари Харесай

Украйна твърди, че нивото на радиация в Чернобил е повишено. „Не е опасно“, казва ООН

Нивото на радиация се е повишило в зоната на нуклеарната централа в Чернобил след завладяването й от съветските войски,

Експерти от украинската държавна нуклеарна организация споделиха, че смяната се дължи на придвижването на тежко военно съоръжение в региона, издигащо радиоактивен прахуляк във въздуха.

Изведената от употреба електроцентрала беше завладяна от съветските сили на 24 февруари, откакто Москва стартира пълномащабна инвазия в Украйна.

От Международната организация за атомна сила към Организация на обединените нации (МААЕ) споделиха, че опасност. Според известието показанията, докладвани от регулаторния орган на Украйна, „ са ниски и остават в границите на оперативния диапазон, измерен в зоната за изключване, откогато тя е основана, и затова не съставляват никаква заплаха за хората “.

Централата в Чернобил не е дейна. Реакторът, който се взриви през 1986 година се намира под саркофаг, който не разрешава приключването на радиация. Районът в радиус от 32 км към АЕЦ-а е разгласен за неразрешена зона, а за спазването на рестриктивните мерки и контрола върху равнищата на радиация е виновна Държавната ревизия за нуклеарна регулация на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР