Нивата на ваксинация срещу COVID-19 в България, от появата на

...
Нивата на ваксинация срещу COVID-19 в България, от появата на
Коментари Харесай

Ключово е доверието: Къде е България във ваксинацията между Монголия и Армения

Нивата на имунизация против COVID-19 в България, от появяването на имунизациите преди година до през днешния ден, са най-ниски в Европа. И макар, че към този момент е получила над 8.2 млн. дози от всички утвърдени в Европейски Съюз препарати, за съвсем 12 месеца от началото на имунизацията против ковид, София в никакъв случай не съумява да съкрати дистанцията с останалите страни от Европейски Съюз.

Извън картатата на Европа обясненията за ниските равнища на имунизация в България я слагат в друг подтекст.

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) разгласи във вторник собствен разбор за имунизирането против COVID-19 измежду 36-те страни, в които работи. Банката, която е благосъстоятелност на Европейски Съюз, Европейската капиталова банка и 60 страни, дава заеми по планове от Централна Азия и Кавказ, до Централна и Източна Европа и Северна Африка.

България се подрежда на 28 място след 36-те страни, в които разликите на % имунизирано население варират от 9% в Армения до 65% в Литва. Като дял от жителите си България има по-малко имунизирани освен от останалите европейски страни, финансирани от Европейска банка за възстановяване и развитие, само че от и балканските (с изключение на Босна и Херцеговина), а също от Монголия, Мароко, Азербайджан, Казахстан, Тунис, Турция, Русия, Йордания, Ливан и даже от подложената на интернационалните наказания Беларус.

 Между 9% в Армения и 65% в Литва - равнищата на имунизация в района, обслужван от Европейска банка за възстановяване и развитие е по-нисък от междинните за Европа
© European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)

Между 9% в Армения и 65% в Литва - равнищата на имунизация в района, обслужван от Европейска банка за възстановяване и развитие е по-нисък от междинните за Европа

Зад България по имунизационно покритие са единствено Молдова, Босна, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Египет, Киргизстан и Армения.

Доверие и приходи

Според разбора на Европейска банка за възстановяване и развитие основно изискване за темпа на имунизация е доверието в държавните институции и органи. Подкрепата за държавното управление се превежда в най-висока степен в подготвеност за имунизация. " Хората, които се доверяват на своето държавно управление, са с към 8% по-склонни да имат позитивно отношение към имунизацията ", се споделя в разбора. Данните не демонстрират особени разлики измежду последователите на държавното управление съгласно пол, равнище на начетеност и възраст.
Участниците в изследването са били категорично запитани дали считат имунизациите за безвредни и ефикасни. Анализът свързва отговорите на тези въпроси с декларираното доверие на хората в държавното управление, като се вземат поради разнообразни самостоятелни характерности, измежду които живот в градска зона, пол, статус на претовареност, възраст, вяра, равнище на обучение, приходи и страна на престояване, се споделя в изследването. За изводите са взети поради и % на смъртност, приходите на глава от популацията, демографските фактори, качеството на икономическите институции, ранната наличност на ваксини, подвижността на хората и други фактори.

Икономиките с по-висок приход на глава от популацията и с по-добри стопански институции имат по-високи равнища на имунизация, споделя Европейска банка за възстановяване и развитие. Според проучването това се дължи на по-добрия административен потенциал за осъществяване на акции за имунизация и по-високите равнища на доверие, които нормално са мощно свързани с приходи и институции. Измерването на успеваемостта на икономическите институции осреднява международните знаци за ръководство за надзор на корупцията, господство на правото, успеваемост на държавното управление и качеството на законите.

Работен документ на Европейска банка за възстановяване и развитие демонстрира, че държавните управления са изправени пред предизвикването да убедят обществеността, че на имунизациите може да се има доверие, а успеваемостта на такава връзка от своя страна зависи от доверието в самите държавни управления.

Нивата на имунизация против COVID-19 нормално са по-високи в стопански системи, където по-голям дял от популацията има вяра, че имунизациите са безвредни и ефикасни. В районите на Европейска банка за възстановяване и развитие разпространяването на сходни вярвания е било относително ниско и преди пандемията, се подочва в проучването. Подобрение с 10% в отношението към имунизациите усилва % на имунизация с към 2 процентни пункта.

Авторите на изследването вършат връзка и с равнището на здравната помощ, като показват, че страните с повече имунизирани, имат по-висок брой лекари на глава от популацията и са почнали по-рано имунизациите.

Тези фактори дружно съставляват съвсем 80% от разликите в равнищата на имунизация, следени допълнително от 100 стопански системи. Анализът заключава, че схемите на държание в 36-те страни, кредитирани от Европейска банка за възстановяване и развитие, подхождат на факторите, следени в други елементи на света.

Авторите свързват резултатите си със статистиката за смъртните случаи от COVID-19 при започването на актуалната епидемиологична вълна:

".Докато в развитите стопански системи в Европа процентът на смъртност остава невисок, макар повишаването на случаите на COVID-19, в районите на Европейска банка за възстановяване и развитие смъртността и заразяването не престават да се движат в редом, се споделя в проучването. Проучването на банката демонстрира, че към ноември умрелите от коронавирусната зараза на един милион население са четири пъти по-високи в районите, финансирани от Европейска банка за възстановяване и развитие, в сравнение с в напреднала Европа.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР