Нивата на радиация на територията на Маршаловите острови, където правителството

...
Нивата на радиация на територията на Маршаловите острови, където правителството
Коментари Харесай

На атола Бикини има 1000 пъти по-голяма радиация от Чернобил заради изпитанията на бомби

Нивата на радиация на територията на Маршаловите острови, където държавното управление на Съединени американски щати е изпитвало нуклеарния си боеприпас по време на Студената война, са даже по-високи от тези, открити в Чернобил и Фукушима. Това демонстрира ново изследване, представено от международните информационни организации.

Изследването, оповестено от учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, е открило, че тестванията на проби от почва, взети от четири от островите, съдържат радиационни равнища, които са " доста " по-високи от тези, открити в региона на двете най-тежки нуклеарни повреди в историята - в Съюз на съветските социалистически републики и Япония. На един от островите е открито, че концентрациите на радиоактивни частици са 1000 пъти над тези в Чернобил и Фукушима.

Особено тревожно изобретение е съществуването на плутоний-238 на остров Наен, който се намира в атола Ронгелап, на към 160 км от изпитателните полигони на атола Бикини. Този изотоп не е непряк артикул, а нормално се свързва с нуклеарни боклуци, което усилва опцията Наен да е бил употребен като бунище за нуклеарни боклуци.

" Не можем да кажем сигурно какво се е случило ", акцентира Ивана Николич Хюз, професор по химия в Колумбийския университет и един от създателите на проучването, като добавя: " Но хора не би трябвало да живеят в Ронгелап, до момента в който това не бъде проучено. "

Друго изследване също по този начин е тествало плодове от няколко от островите и е открило, че равнищата на замърсяване са над равнищата за сигурност, въведени в страни, наранени от нуклеарно замърсяване - в това число Русия, Украйна, Беларус и Япония.

Американското държавно управление извърши 67 нуклеарни тествания в южната част на Тихия океан сред 1946 и 1958 година по време на ранната конкуренция във въоръжаването със Съветския съюз. Изпитанията са оставили диря от нуклеарно замърсяване на 21 острова, намиращи се почти по средата сред Хавай и Австралия. Въпреки че съставляват едвам 6 % от общата интензивност на Съединени американски щати по тестването на атомни бомби, детонациите са виновни за повече от половината от изразходваната сила.

Най-известните от тях бяха направени на атола Бикини, където бяха подхванати интервенция " Кръстовища " и интервенция " Замък ", надлежно през 1946 и 1954 година. Първата e определяна като " първата в света нуклеарна злополука ", до момента в който втората докара до детонация 1000 пъти по-мощна от детонациите, провокирани от бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки по време на Втората международна война.

Жителите на атола Бикини са били изведени от острова, с цел да има място за тестванията, като са били заселени на неплодородния прилежащ атол Ронгерик. Борейки се да оцелеят, жителите на Бикини са се пробвали да изоставен острова на два пъти. Правителството на Съединени американски щати им е дало обещание, че ще могат да се върнат в Бикини, откакто стане безвредно да го сторят.

През 1968 година тогавашният американски президент Линдън Джонсън позволи на няколкостотин души да се завърнат. Скоро по-късно откриватели са открили, че нуклеарното замърсяване е проникнало в хранителната верига. Бикини още веднъж беше зарязан и никой от жителите не се е прибирал на атола от 1978 година насам. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР