Нито има, нито ще има заплаха за сигурността на Гърция

...
Нито има, нито ще има заплаха за сигурността на Гърция
Коментари Харесай

Гърция изпраща бронирани машини в Украйна без да застрашава сигурността си

Нито има, нито ще има опасност за сигурността на Гърция след съглашението за изпращане на гръцки бронирани машини в Украйна, съобщи министърът на защитата Никос Панайотопулос в Народното събрание.

Панайотопулос отговори на депутата от главната опозиционна СИРИЗА Гиоргос Ципрас, който стачкува против неналичието на държавен брифинг за партиите по отношение на съглашението сред Гърция и Германия, подписано на 16 септември, заявявайки че то ще заплаши сигурността на Гърция. Съгласно съглашението Гърция ще изпрати на Украйна 40 свои бронирани машини, които Германия ще размени с 40 от личния си по-стар боен парк. Споразумението е част от европейската помощ за Украйна след нахлуването на Русия.

Министърът съобщи, че в края на октомври ще изиска привикване на Постоянната комисия по национална защита и външни работи на Народното събрание, с цел да запознае страните с детайлностите. По думите му обменът ще бъде едновременен, като няма да остави празнота в защитата на Гърция. Засега първите 10 немски бронирани машини се чакат в Гърция от Германия към 21 октомври, а идната партида ще дойде след към месец.

Украинците са осведомени с бронираните машини, които Гърция ще изпрати, защото те идват от Източна Германия и са съветско произвеждане, означи министърът.

" Германските бронирани машини не са от най-нов софтуерен клас, само че са доста по-добри и осъвременени от тези, които ние предоставяме ", сподели Панайотопулос.

Германия ще финансира образованието и превоза до Гърция, а в този момент остава Украйна да провежда заплащането и превозването им. Гърция няма да поеме разноските за прехвърлянията, увери той, а Германия ще обезпечи и гратис образование за украинските военни.

" Никога не сме предоставяли сериозни оперативни материали на гръцките въоръжени сили, нито пък планираме да го вършим ", сподели Панайотопулос, като акцентира изключително значимостта на гръцките острови, където противоракетните системи с дребен или междинен обхват са оперативно дейни. " Отбранителната организация на Гърция няма да бъде отслабена по никакъв метод нито на островите, нито на която и да е нейна територия. Нашите съдружници са наясно и схващат, защото сме под опасност и сме изправени пред съответна такава ", добави той./БГНЕС, AMNA
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР