Нито един прокурор не е почивал в базата на държавното

...
Нито един прокурор не е почивал в базата на държавното
Коментари Харесай

Нито един прокурор не е почивал в Регентската къща в Боровец по времето на Гешев

Нито един прокурор не е почивал в базата на държавното обвиняване в Боровец , известна като Регентската къща, до момента в който Иван Гешев е бил основен прокурор. Това излиза наяве от отговори на въпроси на до новото управление на прокуратурата.

За почивната база заприказва в средата на май тогавашният заместник-главен прокурор Борислав Сарафов . Той упрекна Гешев, че си е присвоил служебната база за лично прилагане и е трансформирал чиновниците въз основата в " персонални прислужници ". Сарафов, а Софийската градска прокуратура стартира инспекция по него.

От отговорите, получени от в. " Сега ", излиза наяве, че служебната база на прокуратурата в Боровец интензивно се е употребила, преди Иван Гешев да стане основен прокурор. От юни 2017 година до края на 2019 година, когато Гешев оглави прокуратурата, в Регентската къща са отсядали 263 магистрати, правосъдни служебни чиновници и съпътстващи ги лица. Част от посетителите са я употребили и повече от един път.

В интервала от началото на 2020 година до 14 юни 2023 година почивната база не е била " включена в графиците за почивки на магистрати и чиновници на прокуратурата ", написа в отговора на държавното обвиняване.

От отговорите не излиза наяве дали самият Иван Гешев е употребил чилата и какъв брой постоянно. Причината е, че съгласно разпоредбите за прилагане основният прокурор не е длъжен да подава поръчка за която и да е база и да позволява използването ѝ самичък на себе си.

По-рано пред Висшия правосъден съвет (ВСС) Гешев отхвърли обвиняванията на Сарафов и сподели, че не употребява базата и това може да бъде потвърдено с документи и със свидетелски показания.

Обвиненията на Сарафов за вилата бяха част от открития спор сред него и Гешев след гърмежа край кортежа на тогавашния основен прокурор. В сигнала си против Гешев Сарафов го упрекна и в още две възможни закононарушения - че е оказал въздействие върху наблюдаващия прокурор по следствието , обвързвано с Бойко Борисов, както и че е направил противозаконен запис на члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев.

Впоследствие ГЕРБ и Движение за права и свободи, които до неотдавна подкрепяха Гешев, се включиха в настояванията за оставката му. Той беше предварително отхвърлен, а Сарафов беше определен за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор.
 Розов лебед и джакузи. Как наподобява вилата на прокуратурата, употребена от Иван Гешев  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР