Нискотарифна авиокомпания, Airbnb и свободен уикенд - формула от три

...
Нискотарифна авиокомпания, Airbnb и свободен уикенд - формула от три
Коментари Харесай

Най-лошата идея, която някога е сработвала: Как Airbnb превзе света

Нискотарифна самолетна компания, Airbnb и свободен уикенд - формула от три съставки, която към този момент повече от десетилетие запълва свободното време на милиони хора по целия свят. Платформата за споделено настаняване се трансформира в синоним на бързо, елементарно и налично търсене както на свръхлуксозни къщи, по този начин и на непретенциозни, само че стратегически ситуирани жилища за преспиване след през целия ден циркулиране на някой европейски град.

Това, обаче, е краят на историята. Началото е надалеч от визията ни за обещаващо начинание. Първите стъпки на Airbnb са от неуверени до искрено несполучливи и потвърждават, че положителната концепция не е еднократна искрица талантливост, а развой, който изисква старания и дисциплинираност.
 Airbnb желае да заплати на 12 души, с цел да живеят като номади в продължение на една година
Airbnb желае да заплати на 12 души, с цел да живеят като номади в продължение на една година

Избраните участници в програмата ще прекарат общо 10 месеца в пътешестване, което стартира през септември

" Много хора са ми казвали, че Airbnb е най-лошата концепция, която в миналото е сработвала ", споделя самият създател Брайън Чески пред студенти от Станфорд.

Хем Air, хем BnB

Чески е по обучение, специалност и предопределение дизайнер. Учи промишлен дизайн в Роуд Айлънд и нищо в живота му не демонстрира, че ще стане бизнесмен. През 2007 година, обаче, негов другар от колежа съумява да го убеди да замине за Сан Франциско и да взе участие в основаването на започваща компания.

Има дребен проблем. Чески разполага с 1000 $, които няма да му стигнат дори за неговата част от наема на жилището. Тук за първи път шансът каца на рамото му - по същото време в Сан Франциско се организира интернационална дизайн конференция и всички хотели са разпродадени.
 Airbnb регистрира $1,53 милиарда доходи и от ден на ден резервации на фона на по-високи цени
Airbnb регистрира $1,53 милиарда доходи и от ден на ден резервации на фона на по-високи цени

Бизнесът на уеб страницата за резервации се възвръща от рецесията

Правят небрежно платформа за настаняване на тези, които не са си създали резервациите в точния момент. Разполагат с цифром и словом три надуваеми кревати. От там и комбинацията от въздух (air) и настаняване (BnB - bed and breakfast). Първите три резервации са факт, само че Чески и приятелите му не считат, че това е сериозен артикул - работят месеци наред по платформа за намиране на съквартиранти... с цел да осъзнаят, че към този момент има наложили се на пазара играчи.
 Снимка 629915
Източник:

Така настаняването на надуваеми кревати по време на конференции продължава. Постепенно изникват въпроси - не може ли леглата да са същински и няма ли по какъв начин всичко това да не е обвързвано с съответно събитие. През лятото на 2008 година Airbnb стартира да наподобява на това, което познаваме откъм външен тип и функционалности.

Толкова дебюти, колкото са нужни

Чески е безапелационен, че публичността е от изключително огромно значение за започващите компании: " Ако си стартирал и никой не те е забелязал, просто стартираш още веднъж. Имаше медии, които няколко пъти писаха за нас, че стартираме ".

Даже и с релативно подготвена платформа, обаче, Airbnb не намират елементарно вложители. Опитват да наберат 150 000 $ от тях при оценка на компанията от 1,5 млн. $. От 15 вложители тъкмо нула споделят " Да ". Airbnb се устоя от кредитните карти на създателите си.

" Имахме съществено тестване пред себе си - казусът на кокошката и яйцето. Трябваше по едно и също време да намерим посетители и домакини за платформата ", спомня си предприемачът. По време на националната конференция на Демокатическата партия преди изборите през 2008 година при 80 000 присъстващи и 27 000 хотелски стаи в Денвър, Airbnb събира... 80 резервации. Големите медии като CNN и NYT непосредствено отхвърлят да пишат за платформата и цялата гласност потегля от локални блогъри.

Чески и компания се вземат решение на обезверен ход - дружно с сътрудник пускат на пазара зърнени закуски с карикатури на Барак Обама и Джон Маккейн на кутиите. Това им докарва избавителните 30 000 $.

Голямата смяна

Към ноември 2008 година екипът на Airbnb още веднъж е без пукната пара. Техни познати им оферират да аплайват за менторство и финансиране от акселератора YCombinator - макар че към този момент официално се водят компания с артикул на пазара. Отново - в случай че никой не ти е обърнал внимание на старта, стартираш още веднъж.

Известният рисков вложител Пол Греъм е впечатлен от историята със зърнените закуски. Комплиментът му обаче може да бъде признат за комплимент единствено от Чески и ко: " Вие сте хлебарките на стартъпите, можете да преживеете всичко ".
 Снимка 629914
Източник:

YCombinator и Греъм не носят на Airbnb планина от пари, само че насочват компанията по пътя към планините от пари. Компанията придобива ясна конструкция, а екипът ѝ - ясни цели. Най-важната - да намерят 100 души, които обичат продукта им, а не 1 милион, които го харесват.

" Проблемът на Силициевата котловина е, че когато правиш своето приложение, упованието е, че то ще избухне и ще стигне до милиони. Това е най-лошият метод, по който може да разсъждаваш - доста по-добре е да има 100 души, които в действителност обичат това, което си направил ", разяснява Чески.
 Милиардерът, който основа Airbnb, споделя най-хубавия бизнес съвет, който е получавал
Милиардерът, който основа Airbnb, споделя най-хубавия бизнес съвет, който е получавал

Брайън Чески получава съвет за 1 милион $

В неговия случай това се трансформира в практики, които мъчно могат да се ползват в мащаб. От вида на това той персонално да идва при притежателите на жилища и да прави фотосите, с които те да ги оферират в платформата. Провеждат се и срещи със заинтригувани хора из цялата страна. Това се оказва работещо - известността на Airbnb пораства.

Идват и 600 000 $ от Sequoia Capital. Междувременно, Airbnb се мести от тристайния апартамент, в който Чески живее. Наема си ново място - през личната си платформа.

Започва сложното

Превръщането на стартъпа в добре работеща растяща компания в профил наподобява елементарно, само че съгласно Брайън Чески точно тук провокациите стартират да стават съществени.

" Първата фаза на стартъпа е оцеляването. Втората фаза е гасенето на пожари - пораждат всевъзможни проблеми и би трябвало да ги разрешаваш. В третата фаза други хора виждат какво правиш и вземат решение да откраднат концепцията ти или да те унищожат ", споделя той.

Третата фаза в тази ситуация на Airbnb носи по едно и също време две огромни рискове. През 2011 година немски интернет бизнесмени, профилирани в основаването на европейски копия на американски онлайн услуги, се прицелват в Airbnb, основават своя версия, събират 90 млн. $ от вложители, назначават 10 пъти повече хора от екипа на оригинала и отварят 20 офиса. След което продават платформата на най-бързо растящата интернет компания по това време - Groupon.

Airbnb имат доста по-малки запаси. Чески се допитва до " някои от най-умните хора ", които познава, измежду които - Марк Зукърбърг и към този момент упоменатия Пол Греъм. Съветът им е да гледа дълготрайно - имитаторите работят бързо, до момента в който имат от кого да крадат хрумвания, само че нормално им липсва визия за развиването на продукта. По-качественото потребителско преживяване в последна сметка прави Airbnb победител.

Страничният резултат е, че в границите на една година платформата внезапно уголемява активността си в Европа и назначава стотици чиновници на континента.

На лична територия обаче облаците също се сгъстяват. През юни 2010 година Ню Йорк приема закон, който е ориентиран против практиките жилища в жилищни здания да се употребяват на хотелски начала. Официално локалните управляващи твърдят Airbnb, че това не ги визира... до момента в който няколко години по-късно основният прокурор не споделя противоположното - и то дружно с искане за голямо количество потребителски данни.

" Първият ни инстинкт беше да се борим. Организирахме протест пред общината. След като помислихме още малко, осъзнахме, че това не е верният метод за нас. Ние сме компания за хора, които живеят дружно - не е добре да влизаме в борби. Вместо това, взехме решение да ги убием с добрина и да си партнираме с градовете ", споделя Чески.

Така през днешния ден Airbnb поддържа връзки с локалните управляващи в Съединени американски щати и по света.

Лидерството в другите стадии

Според Брайън Чески процесът на назначение на нови хора и ръководството на процесите става все по-важно с смяната на мащаба на един стартъп. Преди да е ясно дефиниран продуктът по отношение на пазара, всеки прави всичко, до момента в който по-късно би трябвало да има ясни задания. Чески през днешния ден се занимава със тактиката и корпоративната просвета, само че също и с подбора.

" Трябва да се научиш по какъв начин да минеш от вътрешен глас към данни. В началото данните не са толкоз значими - при нас по-скоро ставаше въпрос за другарство с клиентите лице в лице ", разяснява Чески.

Той е безапелационен - първият стадий е най-лесен: решаваш проблем, намираш 100 индивида, които обичат твоя артикул, привличаш положителни съоснователи и така нататък Много по-малко се написа и приказва за ставащото по-късно. Според него в растящата с бързи темпове компания изпълнителният шеф на всеки 6 месеца на процедура стартира да работи изцяло друга работа.

" Голяма необичайност е индивидът, който е почнал дадена компания, да бъде и този, който я е разгърнал до 1000 чиновници - би трябвало да си доста друг човек по време на всеки един от стадиите ", добавя предприемачът. Той вижда две общи черти при тези, които са съумели да създадат тази стъпка - те са освен интелигентни, само че и любопитни и търсещи новото.
 Снимка 629913
Източник:

Днес Airbnb е компания с доходи от над 8 милиарда $, която освен оцеля по време на пандемията, само че и към този момент е в позиция да завоюва доста от повторния напредък на интернационалния туризъм.

Това обаче не значи, че липсват провокации. Чески вижда две. Корпоративната просвета е значима, а тя работи по един метод с 500 души екип и по различен - с 2000. Именно тук е и рискът чувството за задача в стартъпа да бъде сменено от сивата администрация на " огромния бизнес ".

Второто предизвикателство пред Airbnb през идващите години е разширението на продуктовата гама - споделеното настаняване работи добре, само че какво още може да се предлага дружно с него? На този въпрос компанията продължава да търси все по-добър отговор.

Това не е неприятна позиция за Брайън Чески и компания - въпреки всичко преди 15 години те имаха " най-лошата концепция, която в миналото е сработвала ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР