Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София влиза в сила

...
Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София влиза в сила
Коментари Харесай

Без стари автомобили в идеалния център на София от 1 декември

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за коли в София влиза в действие от 1 декември 2023 година Тя ще е годна до 29 февруари 2024 година Това оповестиха от Столична община

Зоната се вкарва в така наречен дребен кръг, обхващащ бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска " и бул. " Сливница ". Нискоемисионната зона беше призната от СОС в края на 2022 година Тя е част от ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха в София.

Достъпът в НЕЗ на града се лимитира за всички коли от I екогрупа . Това са бензиновите с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 година, и дизеловите с регистрация преди 1 януари 2002 година Ограничението не важи за коли на жители с адресна регистрация в дребния кръг и за хората с увреждания. Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, публикуван от Центъра за градска подвижност (ЦГМ).

До 1 декември на входните улици по границата на НЕЗ ще бъдат ситуирани пътни знаци, които ясно отбелязват нейния обсег. Автомобилите, чийто достъп ще е неразрешен до края на февруари 2024 година, ще могат да употребяват заобиколни направления.

Кметът на столицата Васил Терзиев съобщи, че общината няма по какъв начин да не се съобрази с решението на съда. По думите му деликатно ще бъде оценен резултата от въвеждането на нискоемисионната зона, с цел да се реши какви стъпки да се подхващат в бъдеще.

Терзиев уточни, че страдание предходният екип на общината не е провел дейна и ясна разяснителна акция, което може да докара до комплициране измежду хората. Кметът разясни, че заради тази причина първите нарушавания няма да бъдат глобени.
 Без остарели коли в центъра на София от идната година
Без остарели коли в центъра на София от идната година

Забраната влиза в действие на 1 декември 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР