Ниските нива на желязо в организма на човек предизвикват редица

...
Ниските нива на желязо в организма на човек предизвикват редица
Коментари Харесай

Какво пречи на добрата абсорбация на желязото в организма

Ниските равнища на желязо в организма на човек провокират редица неприятни признаци - отмалялост, слаба централизация, чести депресивни положение. Този дефицит на желязо може да докара до редица отрицателни последствия за здравето - най-често е развиването на анемия.

Желязото е извънредно нужен детайл на тялото, тъй като от него зависи вярното формиране на еритроцитите - алените кръвни кафези.

Желязото постъпва в тялото главно посредством храна, само че до недостига му може да се стигне както посредством незадоволителното количество от минерала в храната, по този начин и от неправилното асимилиране на желязото в организма.

Желязото в храната се разделя на две обособени форми - хемово и нехомово. Нехемовото е с по-ниски абсорбиращи качества за тялото. Затова някои храни пречат на вярното асимилиране на желязото.

Такива са ядките, семената, соевите артикули, бобови растения, пълнозърнести храни и зелени листни зеленчуци, защото в тях се съдържа един от най-мощните инхибитори за усвояването на нехемовото желязо - фитиновата киселина.

Препоръчително е да изчака най-малко 2 часа след ястие, преди да употребява някоя от храните, пречещи на усвояването на желязотот. Млякото, млечните артикули и яйцата също затрудняват този развой - внимавайте и с техния банкет.

 Храни, които пречат на абсорбация на желязото в организма

Друг съставен елемент, тягостен абсорбирането на желязо, е оксаловата киселина се съдържа най-вече в спанака, соевите храни, пшеничени трици, ядки и масла от ядки.

Полифенолите са потребни растителни съединения с антиоксидантни свойства, само че за жалост обаче някои от тях също блокират усвояването на желязото в тялото. Съдържат се в питиета като кафето, какаото и чая. Специалистите предлагат да се пият най-малко 2 часа преди и след хранене.

Добре е да знаем! Приемът на кои храни подкрепя положителното асимилиране на нужното количество желязо, само че в същото време да си осигурим и задоволително сила.

За разлика от нехемовото желязо, хемовото е по-лесно усвояемо. То се съдържа главно в скотски артикули като пилешки и телешки дроб, телешко месо, алено пуешко месо, патешко, риба звук, пилешки бутчета, свинско, агнешко и други

За пълноценно асимилиране на желязото експертите поучават приемането на храни с желязо дружно с витамин С или други киселини.

Ако и вие усещате, че имате понижена абсорбация на желязо в организма, може да си помогнете с тази рецепта при анемия, вълшебна напитка при анемия, както и с това вино от шипки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР