Ниските лихвени проценти в Европа помогнаха на Китай да продаде

...
Ниските лихвени проценти в Европа помогнаха на Китай да продаде
Коментари Харесай

За първи път: Китай продаде дълг с отрицателна лихва

Ниските лихвени проценти в Европа помогнаха на Китай да продаде първия си дълг с негативна рента в историята. Поднебесната империя набра $4,7 милиарда в три транша в общата валута, написа Bloomberg.

Облигациите бяха посрещнати с голямо търсене, посредством и на бързия стопански напредък на Китай след справяне с пандемията, както и поради сравнителния дефицит на китайски облигации, деноминирани в евро. Сделката е на стойност €4 милиарда и е разграничена сред 5-, 10- и 15-годишни облигации. Петгодишният дълг се радваше на огромен интерес и Китай съумя да продаде скъпите бумаги с негативна рента от 0,152%. 10- и 15-годишните облигации бяха продадени при лихви от 0,318% и 0,664% надлежно.

Това е първият път, в който Китай продава дълг с негативна рента, съгласно Dealogic. Инвеститорите подадоха поръчки за общо €18 милиарда, съгласно Самюел Фишър, шеф в Deutsche Bank. " Хората желаят по-голяма експозиция към Китай. Финансовите ѝ пазари се отварят, само че към момента има дефицит на върховен дълг ".К

ъм момента дълг с пазарна стойност от $16,9 милиарда се търгува при негативни лихви, съгласно ICE BofA Global Broad Market Index, бенчмарк за международните дългови пазари.

В последно време Китай все по-често се обръща към интернационалните пазари. През ноември предходната година страната продаде дълг в евро за първи път от 2004 година А преди месец набра $6 милиарда, продавайки облигации, деноминирани в долари.

През третото тримесечие на 2020 година стопанската система на Китай набъбна с 4,9% по отношение на година по-рано. Международният валутен фонд чака втората най-голяма стопанска система да бъде единствената огромна, която да регистрира напредък през тази година. Прогнозата е за агресия на Брутният вътрешен продукт от 1,9%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР