Нищо особено не е останало зад гърба ни, защото нищо

...
Нищо особено не е останало зад гърба ни, защото нищо
Коментари Харесай

Проф. Янакиев: Драматичните неща не приключиха с 2022 година, разочарован съм от сънародниците си

" Нищо изключително не е останало зад тила ни, тъй като нищо от трагичните неща, които се случиха през изтеклата година, не е завършило. Разочарован съм от моите сънародници, които не можаха да дефинират злото във войната на Русия против Украйна, нито да мислят със личните си глави ", сподели за Агенция " Фокус " проф.Калин Янакиев - богослов, културолог и политик, учител във Философския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски “ по средновековна просвета и християнска философия. Той разяснява тематиката " Какво оставихме зад тила си с отминалата 2022 година ".

На първо място не завърши злокобната, нападателна война на Русия към Украйна, която продължава с озлобление, сподели Янакиев и добави:

" Това, което изпратихме, може би, бяха маниите по отношение на Covid рецесията и това, което безусловно желая да отбележа е, доста хора, в това число ваши сътрудници от медиите, които назовавам " казионни ", се пробват да равнопоставят Covid рецесията и войната в Украйна, като нещо, от което ние, българите страдаме. В края на краищата тези две събитие, тези два травматизма от миналата година не могат да бъдат равнопоставени. "

Covid рецесията, с която като че ли се разделихме, бе естествено злополучие, а естественото злополучие не може да бъде характеризирано като " зло " в еднопосочния смисъл на думата, до момента в който войната в Украйна е несъмнено зло, излиза наяве от думите на философа.

" Много огромна част от българските жители, моите сънародници, от които съм отчаян, като че ли не могат да дадат точното определение на това зло. За тях то е " нещо, което се отразява на нас " - на нашите цени, на нашите заплати, приходи и така нататък Нямаме задоволително състрадание ", сподели проф. Янакиев.

" Много обичаме да се хвалим, че ние, българите, сме избавили българските евреи по времето на нацизма, че сме приютили арменците в България още по-рано и наподобява всимко, с което можем да се похвалим, е в предишното. В сегашното ние сме един обмрънкващ и доста нарцистично втрещен в себе си народ, което ме травматизира ", добави културологът.

По тематиката дали като общество през 2022 година направихме повече неточности, или взехме и някои верни решения, Калин Янакиев сподели: " Вижте, в 2022 година стана ясно, че по-голямата част от нашето общество е отвикнало да мисли. Да мисли със личната си глава. То стартира да мисли с топуси, които му бяха насаждани от страна на медиите. Ако върнете лентата малко обратно, ще си припомните, да вземем за пример, каква ужасна и студена зима ни очакваше. Зимата съвсем се преполови, оказа се, че не е нито доста страшна, нито доста " каверзна ".

Очакваше ни апетит, а заведенията за хранене и кафенетата са цялостни, хората честват, което значи, че това също не е правилно. Намирахме се в невиждана политическа рецесия, както ни споделяха. Тази невиждана политическа рецесия изобщо не е невиждана, несъмнено. Подобни обстановки могат да се случат в доста от европейските страни и хората ги възприемат умерено ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР