Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите като

...
Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите като
Коментари Харесай

Али Ахмети: Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите

Нищо неприятно няма да се случи, в случай че впишем българите като конституционна категория, сподели водачът на ДСИ Али Ахмети на конференция след среща през вчерашния ден с българския министър председател Кирил Петков в Народното събрание, оповестяват македонските медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорих доста намерено за това с Петков. Ние сме напълно ангажирани да зачитаме и да не отхвърляме ничие право да заявява, без напън, по какъв начин се усеща, това да бъде отразено в Конституцията. Мисля, че нищо неприятно няма да се случи на страната, в случай че приемем българското малцинство като конституционна категория. Важно е да стартираме договаряния за участие в Европейски Съюз, тъй като по този начин построяваме несъмнено бъдеще. Рамковото съглашение обгръща всички малцинства, живеещи тук, и сигурно посредством измененията, които могат да бъдат направени, единствено ще укрепим нашата страна и европейските стандарти и многообразие. Ще имаме посланичество на хърватите и черногорците, които също са сложили въпроса да бъдат показани в Конституцията на Република Македония. За да се случи това, са нужни храброст и благосклонност от всички - и Народното събрание, и неправителствения бранш, и медиите, сподели Ахмети, като акцентира, че това е значима тактика за започване на договарянията с Европейски Съюз.

Обществеността знае, че разликите сред Скопие и София до момента са се оказали спънка, само че през днешния ден видях воля в министър-председателя на България този въпрос да има завършек и какъв брой скоро може да се откри взаимно задоволително решение и за двете страни. Трябва да стартираме договарянията за участие през юли тази година, сподели водачът на ДСИ. На срещата с Кирил Петков Ахмети е подчертал, че двете страни би трябвало да понижат напрежението и да приказват доста намерено по тематики, които изискват решение, само че би трябвало да се работи не с страсти, а рационално. Попитан дали са говорили и за македонско малцинство в България, Ахмети сподели, че не е приказвал за взаимност, тъй като " ние сме в обстановка, в която би трябвало да управляваме деликатно, тъй като е стратегически интерес на страната ни да има сигурност и функционална непоклатимост ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР