Нина едва сдържа сълзите си, когато разказва какво е преживяла

...
Нина едва сдържа сълзите си, когато разказва какво е преживяла
Коментари Харесай

В украински град: Тук е ад, руснаците изравниха всичко със земята

Нина едвам сдържа сълзите си, когато споделя какво е претърпяла през последните дни. Тя е от град Волноваха в Източна Украйна, на към 60 километра южно от Донецк. " Шест дни седях на една табуретка в мазето - през деня и нощем. Без вода, без храна. Цели шест дни не съм се къпала, даже лицето и зъбите си не можех да измия, бях потънала в прахуляк и нечистотия ", споделя 67-годишната жена.

Обсадени и под обстрел

През последните дни градът е подложен на яростни бомбардировки и хората не смеят да изоставен убежищата си. Нина и съкооператорите ѝ са се затворили в мазетата на блока, измежду тях има и дребни деца. При това в Украйна мазетата всеобщо не са пригодени за живеене, студено е и хората са принудени да спят напряко на пръстения под. " Няма кой да помогне на тези хора, те стоят без вода, без храна, няма ток, няма газ - нищо няма. Няма и сигнализация, която да ги предизвестява за бомбардировките. "

Във Волноваха живеят към 20 000 души. Градът е обсаден и обстрелван от съветските войски. Използват всички оръжия, с които разполагат, споделя Нина. " В нашия град пъкълът слезе на земята: от небето падаха бомби, обстрелваха ни със залпови ракетни установки, с миномети, с танкове. Изравниха всичко със земята. Вече сме един нереален град. " Нина по знамение оцелява. И даже съумява да избяга от града. Все още не може да повярва какъв шанс е извадила. " Целия си живот съм прекарала във Волноваха. Успях да сграбчи единствено чифт долни дрехи, един спортен екип и документите ми - и побягнах. Имахме 15 минути време да напуснем града. "

" Нашите момчета лежаха там мъртви "

В Донбас към 40 000 души са изправени пред филантропична злополука. Нина твърди, че украинските бойци са създали каквото могат, с цел да оказват помощ на мирните поданици. " Когато в бягството си стигнахме до централния площад, видяхме мъртвите им тела - там лежаха 10 от нашите момчета, които преди този момент бяха защитавали града. Всичките бяха мъртви, даже телата им не бяха прибрани. " Вече повече от седмица Украйна е подложена на масирани удари от страна на съветските елементи. Големи и дребни обитаеми места са атакувани от въздуха или са подложени на артилерийски огън. Танкове нахлуват и унищожават цялата инфраструктура - лечебни заведения, административни здания, жилищни квартали. Стотици са починалите дотук цивилни украинци, над 1 милион души към този момент са напуснали страната.

" Светът би трябвало да научи какво сториха руснаците в нашия град. И би трябвало най-накрая да направи нещо, с цел да спре Путин ", споделя украинката Нина.

Автор: Палина Милинг (АРД)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР