Нима сме толкова наивни да вярваме, че сме по-могъщи и

...
Нима сме толкова наивни да вярваме, че сме по-могъщи и
Коментари Харесай

Нови видове все още стоят скрити в дълбините на океана

Нима сме толкоз наивни да имаме вяра, че сме по-могъщи и умни от природата. Тя самата до ден сегашен продължава да ни сервира изненади. Дори и в най-добре проучените европейски морета дълбините до ден сегашен не стопират да разкриват нови скотски типове. Ежегодно биолози от 70 страни образуват каталога за нови типове и с всяка минала година описът е доста по-дълъг от миналата.

Преди няколко години учените откриха нови способи да изследват екосистемите на 6000 метра дълбочина и недостъпния Южен Океан, в които живеят 85% от ракообразните на света. Южният Океан също разкри четири нови типа октопод.

Нови дълбоководни технологии също разрешават на учените да доближат хидротермалните извори на дълбочини от 1500-2000 метра. В тези ниши се крият странни миди, дълбоководни слепи скариди и безчет химосинтезни бактерии.

В правенето на листата с новите типове животни сплотяват старания организации от Австралия, Индия, Европа, Нова Зенландия и Северна Африка.

Що се отнася до морските типове, описът годишно се усилва с над 10 000. Като образец през 2005 година техният брой е 38 000, спрямо миналата, когато са 25 000.

Дори и в наши дни, в случай че разтворим картата на света, към момента има огромни празни имоти в океаните, откъдето учените нямат знания. Според доктор Д. Фредерик Грасъл от Rutgers University, който е и координатор на интернационалната стратегия CENSUS, хората са проучили по-малко от 5% от океаните. Дори в местата, които са добре проучени, не престават да се откриват нови типове.

Всяка седмица два нови типа риби изненадват биолозите. Описват се и нови морски жители в групите на зоопланктона и най-много микробите, които образуват 90% от биомасата в океаните.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР