Нилс Мецгер, Едни от най-ожесточените привърженици на руската война в

...
Нилс Мецгер, Едни от най-ожесточените привърженици на руската война в
Коментари Харесай

Някои главнокомандващи трябва да бъдат разстреляни: как руските военни блогъри се обърнаха срещу Кремъл

Нилс Мецгер,

Едни от най-ожесточените последователи на съветската война в Украйна последователно се трансформират в заплаха за Москва. Влиятелните в Русия военни блогъри все по-често подлагат на критика командването във войната, до момента в който съветската войска записва провали.

" Някои главнокомандващи би трябвало просто да бъдат разстреляни "

За разлика от формалните медии, военните блогъри разполагат с достъп до фронтовите линии. Те съпровождат бойците на фронта, а по-късно разгласяват видеоклипове и персонални усещания в обществените медии, написа немската общественоправна медия ZDF. Кремъл разпореждаше огромни очаквания на младите военни запалянковци и техните патриотични мнения, ориентирани към по-младата аудитория, която прекарва доста време в интернет. Но с изключение на пропагандната линия на Москва и омразата към украинците, тези блогъри имат и още нещо общо - острите рецензии към съветските главнокомандващи.

" Някои главнокомандващи би трябвало просто да бъдат разстреляни. Господа, не заслужавате ранговете и медалите си ", написа блогърката Анастасия Кашеварова, която има 200 хиляди почитатели в " Телеграм ". Други имат даже по-голяма публика от нея.

Семьон Пегов, който обикаля фронта под псевдонима " WarGonzo ", има 1,3 милиона почитатели в канала си в " Телеграм ". " Трябва да накажем виновниците за тези провали и да разберем, че става дума за държавна измяна и незаконна немарливост. Това е черен ден за съветската войска ", написа Пегов във връзка изтеглянето на съветските войски от Херсон.

Блогърите все по този начин поддържат войната

Според основания в Съединени американски щати Институт за проучване на войната (ISW) общият брой на съветските военни блогъри е към 500. " Общността резервира мощната си поддръжка за войната и съветските си националистически възгледи. (...) Близките ѝ връзки с военните дават на тази група глас, който (...) наподобява по-силен от този на съветското министерство на защитата ", се споделя в разбора на ISW, представен от ZDF. Те са все по този начин свързани с авторитетни националистически идеологии.

Доколко съветските управляващи управляват блогърите и техните репортажи мъчно може да се реши. Критиките към военните обаче не са единомислещи, доста от блогърите все по този начин поддържат съветската военна машина.

Военните блогъри нямат единна позиция най-много по противоречиви въпроси като ролята на наемническата група " Вагнер ". Някои от тях са тясно свързани с " Вагнер ” и към този момент са пътували с тях в Африка или Сирия. Други подлагат на критика възходящото въздействие на частната военна група върху управлението на военните дейности в Украйна.Сред тях е Игор Гиркин, някогашен боен началник на самопровъзгласилата се сепаратистка република Донецк, написа ZDF. " Колкото и да плащаш на наемника, не можеш да му се довериш. Винаги ще се откри някой, който да заплати повече ", написа Гиркин през октомври в " Телеграм ”. Той беше наказан задочно на пожизнен затвор предишния четвъртък в Нидерландия за ролята си в свалянето на полет MH-17 на Малайзийските авиолинии.

Кремъл усилва контрола над блогърите

Експертите на ISW акцентират, че е удивително, че Кремъл до момента е толерирал относителната самостоятелност на военните блогъри, като се има поради цензурата в пресата. През октомври водещи лица от Министерството на защитата на вятъра се пробваха да подхващат правосъдни дейности против известни блогъри. Според ISW е допустимо персонално Путин да е блокирал това. 

Но относителната самостоятелност на блогърите в този момент може да е към края си, отбелязва ZDF.  С ново разпореждане на ФСБ от 1 декември разпространяването на " огромно количество информация " за положението на техниката и морала на съветската войска в Украйна ще бъде наказвано.

Блогърката Кашеварова вижда в това решение директна офанзива против нейната работа. " Не разбирам по какъв начин военните коресподенти би трябвало да работят ", декларира тя.  " Няма да мълча, когато виждам неточности ", написа още Кашеварова в " Телеграм ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР