Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай

...
Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай
Коментари Харесай

Как Варна ще отбележи Никулден

Никулден честваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е настойник на моретата, езерата и реките, на моряците и риболовците, на фамилията и рода.

Варна, като един от градовете директно свързани с морето и рибарството обичайно отбелязва празника.

От 9.00 часа в храм „ Св. Николай Чудотворец ” ще бъде отслужена Архиерейска света литургия.

След нея от 11.00 часа пред храма ще се организира боен обред и ще бъде отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – покровител на моряци и риболовци.

След приключването на ритуала на жителите и гостите на Варна ще бъде раздаден рибен курбан , подготвен в походна кухня от персонален състав от Военноморските сили.

В 11.30 часа за трета поредна година Никулден ще бъде маркиран на рибарско пристанище „ Карантината “ в кв. „ Аспарухово “. Съвместно с Варненската и Великопреславска света митрополия и Военноморски сили ще бъде осъществено освещаване и разпределяне на Никулденски курбан за здравето на всички риболовци, моряци и жители. Специално за празника читалище „ Просвета 1927 “ ще показа къса музикална стратегия.

В 18.00 часа ще бъдат запалени и светлините на градската коледна елха на площад „ Независимост “.

По традиция в празника ще има празничен концерт. В него ще вземат присъединяване детски вокални и танцови сформира от морската столица. Сред тях са балет „ Мелъди ” с началник Милена Попова, вокално студио „ Ейнджъл войсес ” с възпитател Атанаска Липчева, школа по танци „ Ели денс “ с началник Елена Савова и балетно студио „ Звездна дъга “ с началник Елена Бубновская.

Участват още „ СТАР ДЕНС “ групировка за акробатичен рок с живописен началник Радостина Енчева, хип-хоп танцова групировка „ RIO CREW ” с началник Радостина Точева, вокална групировка „ Бънджи Сингърс ” с началник Тома Езекиев и детски танцов състав при СУ „ Елин Пелин “ с началник Галя Желева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР