Никой потребител не може да бъде принуждаван да прави разходи

...
Никой потребител не може да бъде принуждаван да прави разходи
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Има специални правила за сделките от разстояние и извън търговски обект

Никой консуматор не може да бъде принуждаван да прави разноски или да се усеща привързан в договорни връзки с търговец единствено въз основа на позвъняване по телефон или тъй като е участвал на проява на артикули в социална зала. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред „ Дарик ” радио, където обясни разпоредбите при покупко-продажби от разстояние и отвън търговски обект.

„ При отправяне на предложения по телефона, даже потребителят да е приел предлагането на търговеца с всички показани условия, договорът не се смята за подписан преди да бъде подписан от двете страни. Понякога търговците се пробват да настояват, че са налице договорни връзки, без да изпращат писмения текст. Ако потребителите не са задоволително добре осведомени за правата си, могат да се подведат ”, обясни Маргаритов. Той напомни, че допреди няколко години законът е предоставял такава опция, само че след това тя е отпаднала „ поради обстоятелството, че не се подсигурява в задоволителна степен ползата на потребителя и може да бъдат правени случайни изказвания за това кой на какви договорни условия се е съгласил. ”

Задължение на търговците е да осведомят всеки собствен клиент още когато му оферират своята стока или услуга, че може да се откаже от подписаната договорка без някакви специфични аргументи в период от 14 дни, както и да удовлетворят претенцията му, когато е поискал да се възползва от това свое право.

При инспекции, в това число и във връзка тъжби на консуматори по отношение на отправяни по време на презентации анонси за покупка на избрани артикули с благотворно въздействие върху здравословното положение Комисията е установявала и глобила случаи, в които продуктите не имат рекламираните характерности. Контролният орган има произнасяния и във връзка телефонните позвънявания на представители на телекомуникационните компании с обещания за поевтиняване на абонаментния проект, вследствие на които главно по-възрастни хора се оказват с по-неизгодни от предходните контракти.

Маргаритов изясни, че при покупко-продажбите от разстояние и отвън търговски обект всички потребителски права са разполагаем на жителите. Когато търговецът препятства упражняването им, Комисията е в подготвеност да реагира, да установи нарушаванията, да глоби търговеца и в същото време да способства претърпелият вреди консуматор да получи отплата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР