Никой не започва нова работа с мисълта, че скоро може

...
Никой не започва нова работа с мисълта, че скоро може
Коментари Харесай

Човешко е да се греши, но тези грешки може да ви струват работата

Никой не стартира нова работа с мисълта, че скоро може да бъде уволнен. Както знаете, най-важното нещо, което може да извършите, с цел да избегнете сходен сюжети, е да си вършите работата и да не създавате доста проблеми, само че това не е единствения фактор, от който зависи дали ще се задържите на работното място или ще го изгубите още в границите на първия месец. Това са 10 от най-често срещани неточности, които оставят хората без работа:

1. Лъжете в CV-то си

Много хора се поддават на изкушението да си препишат квалификации и качества, с които не разполагат, предполагайки, че един път щом получат мечтаното работно място, единственото нещо, което ще има значение, е тяхното показване. Повечето компании през днешния ден обаче следват политика на нулева приемливост към лъжливите автобиографии, които от време на време задоволителна причина да бъдете уволнени, даже в случай че вършите страхотна работа. Също по този начин, в случай че има разминавания в това, което сте споделили, че можете да вършиме, и това, което демонстрирате в работата си(не можете да се справяте със програмен продукт, които сте споделили, че знаете по какъв начин да използвате), то това може да докара до повсеместен обзор на вашата автобиография и оценка на действителните ви умения.

2. Проявявате пренебрежение към вашите ръководители

Ако се държите неуважително с хората, от които зависи дали ще запазите работното си място в компанията, не би трябвало да се изненадвате, в случай че един ден те изискат вашата оставка. Отношението, което внасяте в работата си, и уважението, което давате на вашите сътрудници и ръководители, зависят напълно от вас, тъй че внимавайте с изборите, които вършиме.

3. Мързелувате

Никой не желае да има за зависещ или за сътрудник лентяй, които не се оправя със отговорностите си и оставя някой различен да поправя неговите неточности. Ако не полагате нужните старания и не поддържате добра работна нравственос, има огромна възможност да не се задържите доста дълго на работа.

4. Не сте отборен състезател

Повечето модерни работни места изискват дейно съдействие с вашите сътрудници и връзки, основани на взаимно доверие и поддръжка. Ако се отдръпнете от хората, с които работите, може елементарно да бъдете сменен от човек, който знае по какъв начин да бъде отборен състезател. Каквото и да е мнението ви за вашите сътрудници, постарайте се да изградите положителни работни връзки с всеки член на вашия екип.

5. Имате токсично обграждане

Ако прекарвате по-голямата част от времето си в компанията на клюкари и хора, които не стопират да се оплакват, вие сами вредите на репутацията си. Дори и да не споделяте неприятните занимания на хората от вашето обграждане, не би трябвало да забравяте, че всеки човек е нещо приблизително сред петте души, с които прекарва най-вече време. Ако даже един от тях е токсична персона, то напълно скоро ще усетите по какъв начин той ви дърпа обратно и спъва вашето развиване.

6. Егото ви е отвън надзор

Добре е да имате самочувствие, само че то не би трябвало да прекрачва границите. Когато мислите, че постоянно сте прав и че вашият метод на правене на нещата е единственият ефикасен метод към работата, то имате сериозен проблем. Прекомерното его пречи на работата ви в екип и на приемането на разнообразни отзиви и гледни точки.

7. Преписвате си заслуги за непознати достижения

Ако не сте показали нито една истинска концепция в работата си, само че в същото време с това си преписвате заслугите за непознати достижения, то най-вероятно няма да се задържите доста дълго на това работно място. Дори и да ви се размине при един или два опита за преписване на непознати триумфи, няма по какъв начин да изградите цяла кариера върху непознати достижения.

8. Не поемате отговорност

Първото нещо, което би трябвало да извършите, когато сгрешите, е незабавно да си го признаете. По един или различен метод истината постоянно става ясно, което значи, че нейното прикриване може да ви донесе само спомагателни проблеми и компликации в бъдеще. Ако пък опитате да препишете грешката си на някакъв софтуерен проблем или на дейностите на някой ваш сътрудник, то сигурно другите ще стартират да гледат на вас като на човек, който е по-добре да не бъде част от компанията.

9. Пиете на работното място

Един от най-бързите способи да загубите работата си е като пиете в офиса. Пиенето на вечеря с клиент е едно нещо, а изваждането на бутилка с алкохол от чекмеджето на вашето бюро за обедната отмора е напълно друго. За да бъдете работлив член на вашия екип би трябвало да бъдете трезви и фокусирани

10. Недискретно търсене на работа

Ако търсите ново работно място, не изпращайте CV-то си от компютъра в офиса. Има огромна възможност имейлите, които изпращате от работната си поща, да бъдат преглеждани. Не поемайте ненужни опасности.

Повечето хора стартират работа с желанието да покажат най-хубавото, на което са способни. Ако мисълта за уволняване въобще минава през мозъка ви, то най-вероятно тя е под формата на концепцията, че това се случва единствено на хора, които се държат неуважително или не се оправят задоволително добре с работата си. Ако обаче не внимавате със личното си държание в офиса, може да попаднете в обстановка, в която да ви се наложи да напуснете работа.

.......................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР