Никой български министър-председател, поне не от края на комунизма, не

...
Никой български министър-председател, поне не от края на комунизма, не
Коментари Харесай

Медия от Германия: Времена на промяна в България


Никой български министър-председател, най-малко не от края на комунизма, не е заемал толкоз безапелационна позиция против Русия, както Кирил Петков през последните дни, написа авторитетния вестник " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".

Със заглавие " Времена на смяна "  престижното издание " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "  публикува разбор, отдаден на " исторически значимото решение "  за България (бел. ред. гласуването в Народното събрание от 04.05.2022 г.)

Авторът Михаел Мартенс дефинира изключителното съвещание на Народното събрание във връзка изпращането на военно-техническа помощ до Украйна като един от най-важните диспути на българския парламент напоследък.

Очакваната поддръжка за Украйна може да сложи началото на смяната в настройката на България към Русия. Въпреки че не може да се отхвърли въздействието, с което Русия се е сдобила още от Руско-турската Освободителна война през 1878 година, в текста се отбелязва обстоятелството, че България не постоянно е била на страната на Русия, като се дава образец със международните войни.

Тези времена обаче отминаха – написа създателят на „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “, реферирайки към историята и прибавя: Никой български министър-председател, най-малко не от края на комунизма, не е заемал толкоз безапелационна позиция против Русия, както Кирил Петков през последните дни.

Статията подчертава и върху изявлението на българския министър председател по време на визитата му в Киев, че пред България стои " цивилизационен избор "   да застане на страната на демократичния свят, както и желанието на премиера да се върне в Киев, с цел да чества успеха на Украйна.

Освен на безапелационната позиция на българския министър председател, който осъжда войната и непровокираната експанзията от страна на Русия по отношение на цивилното население на Украйна, немското издание обръща внимание и на контрактуваната помощ по време на срещата на премиера с президента Володимир Зеленски в Киев: Варна да се трансформира в логистичен хъб за износа на зърнени артикули от Украйна. Към това се прибавя и възможността в България да се поправя украинска военна техника и твърдото разбиране на Кирил Петков, че болшинството ще поддържа предлагането.

Положителни са мненията на немското издание и във връзка с вицепремиера Асен Василев и твърдата му позиция, че България не може и няма да бъде васална страна.

Мачът, в който някой се пробва да ни споделя какво да вършим, да ни насилва и изнудва, завърши. България би трябвало да помогне на Украйна да победи, тъй като другояче цяла Източна Европа я грози заплахата да се трансформира във подвластен придатък на Русия, обобщава изданието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР