Никотинамид-аденин-динуклеотид (НАД+) е коензим, участващ в окислително-редукционни дейности в митохондриалната

...
Никотинамид-аденин-динуклеотид (НАД+) е коензим, участващ в окислително-редукционни дейности в митохондриалната
Коментари Харесай

Как да удължим живота си

Никотинамид-аденин-динуклеотид (НАД+) е коензим, участващ в окислително-редукционни действия в митохондриалната електронна транспортна верига и е разпознат като основен регулатор на удължаващите живота резултати.

Какво е НАД+?
Никотинамид-аденин-динуклеотид (НАД+) е коензим, който се намира във всички живи кафези. Необходим е за осъществяване на доста жизненоважни биологични процеси в тялото. Разговорно е именуван като просто НАД (без плюс). Този знак обаче има значение, защото терминът НАД се употребява за взаимно означаване на другите форми на НАД:
молекулите НАД + и НАДХ.

НАД+ е окислител, който улавя електрони от други молекули и по този метод става сведен.
НАДХ е редуциращ сътрудник, който се образува от понижен НАД+ и по-късно може да се употребява за даряване на електрони на други молекули, като по този метод още веднъж става НАД+.
По-високото съответствие НАД+ към НАДХ основава по-лесно налична сила и кара клетките да създават личната си сила по-ефективно. Изобилието от сила от храната покачва НАДХ и намалява равнищата на НАД+.

През последните няколко години НАД+ стана доста известен като мощна добавка срещу стареене, която е ориентирана към главните аргументи за това - дефицит на произвеждане на сила. НАД+ е коензим, участващ в съвсем всички метаболитни процеси в човешкото тяло. Без НАД+ настава гибел, а равнищата на НАД+ понижават с възрастта.
В речта си за Нобеловата премия през 1930 година Ойлер-Челпин споделя, че НАД+ е: „ един от най-широко публикуваните и биологично най-важните активатори в растителния и скотски свят. “

Каква е ролята на НАД+ в човешкия организъм?
Метаболизмът на НАД+ управлява енергийната хомеостаза в клетките и насочва адаптивни и клетъчни реакции към промени в енергийния статус.НАД+ е нужен за превръщането на храната, която ядем, в сила и потреблението й за стесняване на мускулите, действие на нервите и така нататък Недостигът на НАД+ предизвиква хронична отмалялост, безсилие и недоразвитост.Ниският НАД+ нарушава мозъчната функционалност, усилва дегенерацията на мозъка, възпалението, телесните мазнини, умората и загубата на мускули. При мишки високи равнища на НАД+ усъвършенстват когнитивното действие и защищават от Алцхаймер.Ниският НАД+  понижава съществуването на О2 до клетките, което намалява митохондриалната функционалност.НАД+ пази клетките от оксидативен стрес благодарение на сиртуини, които по-късно оказват помощ за разрастването на кръвоносните съдове и мускулите. Сиртуините са група протеини, които постоянно се назовават „ гени на дълголетието “ заради изгодата им при стареене и дългоденствие. Те защищават ДНК от увреждане и подкрепят дължината на теломерите.С възрастта равнищата на НАД+ понижават в доста тъкани, което въздейства на сиртуиновата интензивност, като по този метод понижа жизнеността и енергийни равнища на тялото. Този спад на НАД+ най-вероятно се дължи на недостатък в биосинтезата и нараснало привършване на силата. Смята се, че загубата на НАД+ е породена от струпване на оксидативен стрес и увреждане на ДНК, което се случва по време на стареене. С придвижване на възрастта тялото е по-податливо на загуба на мускулна маса и митохондриална дисфункция, които форсират стареенето и могат да причинят болести, свързани с възрастта. Повишаването на НАД+ може да облекчи тези резултати.

За да се получи НАД+, той би трябвало да бъде основан от НМН (никотинамид мононуклеотид) или посредством личната ни ендогенна биоенергетика.

Ето по какъв начин може най-просто да увеличите равнищата на никотинамид мононуклеотида:
Консумация на скотски протеини. НАД+ може да се синтезира от аминокиселините триптофан или аспарагинова киселина. Животинският протеин е най-бионаличният източник на НАД+ прекурсори.Добавка с витамин В3 или ниацин също може да увеличи равнищата на НАД+. Ежедневната целесъобразна доза е 20 mg ниацин дневно, въпреки нови проучвания да сочат изгода от доста по-големи дози от това. Ниацинът може да се откри в скотски храни и протеини. Ниацинът в растения или царевични артикули са по-малко бионалични и могат да не запълнят потребностите за витамин В3.Консумация на ферментирали храни. Ферментирали храни като кисело зеле и комбуча имат витамини от група В и покачват НАД+. Процесът на ферментация създава НАДХ и лактат, който основава НАД+.Влизане в положение на кетоза. Кетоновите тела понижават производството на реактивни типове О2 в митохондриите, като усилват НАДХ окисляването в НАД+. Кетогенната диета предизвиква повишението равнищата на НАД+ заради окисляване на мастни киселини и привършване на глюкозата. Въпреки това плодовете могат да задействат ензими, които оказват помощ за превръщането на НАДХ в НАД+. Така че някои плодове могат да бъдат положителни даже при диета с ниски въглехидрати.Спортът, периодическото недояждане, както и горещите сауни усилват НАД+ и сиртуин.Всички тези неща се свързват с увеличение потреблението на сила в организма по време на разхода на самата сила. Това усилва НАД+ съотношенията и оборотите на сиртуини, които по-късно имат каскаден резултат върху другите пътища за увеличение на дълголетието.

Балансът е значим
Както и с всичко друго, по този начин и с повишението на НАД+ не би трябвало да се прекалява. Твърде високи равнища могат да нарушат съня и да провокират несъответствия в циркадния темп. Дори може да повлияе на апетита и да провокира необикновени цикли на апетит. Причината е, че при прекомерно високи равнища на НАД+, клетките ще имат повече сила, с която ще би трябвало да се оправят. Ето за какво задачата би трябвало да е превръщане на НАД+ в НАДХ, с цел да може да се употребява за метаболитна хомеостаза.
Това може да се реализира посредством консумиране на енергийните депа (с физически извършения или гладуване) и презареждане с задоволително количество калории. Този тип преработване поддържа салдото сред анаболизъм и катаболизъм.

Какво може да понижи равнищата на НАД+?
Хроничното инфектиране и оксидативният стрес;Циркадните несъответствия на ритъм; Системното изразходване на прекалено много калории покачва НАД+ и намалява НАДХ;Високата кръвна захар и инсули; Алкохолът намалява НАД+ и може да аргументи хронична отмалялост.Не е нужно да се стремите към понижаване на НАД+, само че въпреки всичко имайте поради нуждата от положително балансиране.

Какви храни могат да завишат равнищата на НАД+?
Суровите млечни артикули са превъзходен източник на никотинамид рибозид (НР), който е един от прекурсорите на НАД+;Мазни риби като сьомга, скумрия, сардини и пъстърва са с високо наличие на НАД+, както и и други мастноразтворими витамини, нужни за производството на енергия;Хранителната квас и ферментирали храни като киселото зеле са цялостни с бактерии и витамини от група В;Домашни птици - пилешко, пуешко, а също и тиквеното семе, имат триптофан, който завишава НАД+;Добавките с витамин В могат да оказват помощ за превръщането на B3 в НАД+. Приемът на 100-250 mg никотинамид рибозид е ефикасна доза;Витамин D може да помогне за синтеза на витамини от група В и по този метод предизвиква производството на НАД+.Дефицитът на витамини от групата В може да аргументи доста проблеми, свързани с ниски равнища на НАД+, като отслабено възобновяване на ДНК, компрометирана имунна система и нараснал риск от рак.

Ето за какво най-хубавият ви залог е да опитате да получите своите витамини от група В и други хранителни субстанции от най-бионаличния източник, които са скотски храни като месо, риба и здравословни мазнини.

Джани Ролистенова е някогашен професионален състезател и треньор в шведския народен тим по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този метод претворява в работата си пристрастеността си към здравословното хранене.Практикува от време на време недояждане, умел деятел на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в уеб страницата www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Facebook

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР