Николай Коперник е астрономът, който преди пет века обясни, че

...
Николай Коперник е астрономът, който преди пет века обясни, че
Коментари Харесай

Странната история около гроба на Коперник

Николай Коперник е астрономът, който преди пет века изясни, че Земята се върти към слънцето, а не противоположното. Истински ренесансов човек, той също бил математик, инженер, публицист, стопански теоретик и доктор.

След гибелта си през 1543 година във Фромборк, Полша, Коперник бил заровен в локалната катедрала. През идващите епохи местоположението на гроба му обаче било изгубено от историята.

Кой е Коперник?
Николай Коперник е роден в Торун през 1473 година Той бил най-малкото от четири деца, родени в фамилията на локален търговец.

След гибелта на татко му чичото на Коперник поел отговорността за неговото обучение. Първоначално Коперник учел в университета в Краков сред 1491 и 1494 година, а по-късно в италиански университети в Болоня, Падуа и Ферара.

It's 26 April. On this day in 1514 Nicolaus Copernicus made his first observation of Saturn. PD portrait.
— David Blanchflower BSc (@DavidBflower)
След като изучавал медицина, каноническо право, математическа астрономия и астрология, Коперник се завърнал вкъщи през 1503 година След това работил за своя авторитетен чичо Лукас Ваценроде Младши, който бил принц-епископ на Вармия.

Коперник работил като доктор, до момента в който продължавал своите проучвания в региона на математиката. По това време както астрономията, по този начин и музиката се смятали за клонове на математиката.

През този интервал той дефинирал две авторитетни стопански теории. През 1517 година развил теорията за количеството на парите, която по-късно била преформулирана от Джон Лок и Дейвид Хюм и разпространявана от Милтън Фридман през 60-те години. През 1519 година Коперник също по този начин въвел концепцията, известна в този момент като Закон на Грешам - паричен принцип, отнасящ се до обръщението и оценката на парите.

Моделът на Коперник за Вселената
Крайъгълният камък в приноса на Коперник към науката е неговият революционен модел на Вселената. Противно на известния тогава модел на Птолемеите, който твърдял, че Земята е центърът на Вселената, Коперник споделил, че Земята и другите планети се въртят към слънцето.

Освен това съумял да съпостави размерите на планетарните орбити, като ги изразил във връзка с дистанцията сред Слънцето и Земята.

Коперник се страхувал по какъв начин работата му ще бъде призната от църквата и сътрудниците му учени. Неговият магнум опус „ De Revolutionibus Orbium Coelestium “ (За придвижването на небесните сфери) е оповестен малко преди гибелта му през 1543 година



Публикуването на тази работа сложило началото на реформаторски промени в разбирането на хората за Вселената, проправяйки път за бъдещите астрономи като Галилео, роден повече от 20 години след гибелта на Коперник.

Търсенето на Коперник
Катедралата Фромборк е последното място за отмора на повече от 100 души, множеството от които обаче лежат в безименни гробове.

Имало няколко несполучливи опита да се открият останките на Коперник през XVI-ти и XVII-ти век. Друг несполучлив опит бил изработен от френския император Наполеон след борбата при Ейлау през 1807 година Той доста уважавал Коперник като академик, математик и астроном.

През 2005 година група полски археолози решили да се заемат с търсенето. Те били ръководени от историка Йежи Сикорски, който твърдял, че Коперник, служил като канон на катедралата Фромборк и би следвало да е бил заровен покрай олтара на катедралата, за който е отговарял по време на мандата си. Това бил олтарът на свети Вацлав, в този момент прочут като олтарът на Светия кръст.

В непосредственост до този олтар били открити 13 скелета, в това число един повърхностен, принадлежащ на мъж на възраст сред 60 и 70 години. Този съответен скелет бил разпознат като най-близкия до този на Коперник.

Криминалистика
Черепът на скелета послужил като основа за лицева реорганизация.

В допълнение към морфологичните проучвания, ДНК анализът постоянно се употребява за идентифициране на исторически или антични остатъци. В случая с хипотетичните остатъци на Коперник е допустима генетична идентификация заради добре непокътнатото положение на зъбите.

DNA detectives at work to identify the remains of an extraordinary and influenctial mediaeval thinker. The strange story of the grave of Copernicus via
— Prof. Peter Doherty (@ProfPCDoherty)
Значително предизвикателство обаче било намирането на подобаващ източник на референтен материал, защото не са известни остатъци на родственици на Коперник.

Малко евентуална находка
През 2006 година обаче бил открит нов източник на референтен ДНК материал. Установено било, че астрономически указател, употребен от Коперник в продължение на доста години, съдържал косми измежду страниците си.

Тази книга била отнесена в Швеция като част от военна плячка след шведското навлизане в Полша в средата на XVII-ти век. В момента е владеене на музея Gustavianum в университета в Упсала.

Внимателното проучване на книгата разкрило няколко косми, за които се счита, че евентуално принадлежат на главния консуматор на книгата - самият Коперник. Следователно тези косми били възприети като евентуален референтен материал за генетично съпоставяне със зъбите и костната материя, открити в гробницата.



При разбора както митохондриалната ДНК от зъбите, по този начин и скелетната проба съвпаднали с тези на космите, което мощно кара учените да имат вяра, че останките в действителност са на Николай Коперник.

Мултидисциплинарните старания, включващи археологически разкопки, морфологични проучвания и модернизиран ДНК разбор, довели до безапелационно умозаключение.

Останките, открити покрай олтара на Светия кръст в катедралата на Фромборк, е доста евентуално да са на Николай Коперник. Тази монументална находка освен хвърля светлина върху последното място за отмора на една от най-влиятелните фигури в историята на науката, само че също по този начин показва дълбочината и изтънчеността на актуалните научни способи за потвърждаване на исторически данни.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР