Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив[email protected]Творческият

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдивfolkduma@abv.bgТворческият
Коментари Харесай

Иванка Паунова - жената с пеещата гъдулка СНИМКИ

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив

[email protected]

Творческият път на националната певица и превъзходна гъдуларка Иванка Паунова е извънредно забавен и стартира от Детско-юношеския фолклорен отбор в Пазарджик с началник Александър Начев преди 40 години. Той е един от хората, с помощта на които Иванка се влюбва в българския фолклор. Родена е в Пазарджик на 25 юли 1962 година и постоянно е държала на родния си край.

През 1976 година е към този момент ученичка в Музикалното учебно заведение в Котел, което приключва през 1981 година, и от идната година е към този момент студентка в Музикалната академия в Пловдив.

„ По време на образованието ми в огромния град работех с дамско трио „ Пловдив ” дружно с Янка Денчева - тамбура, и Мария Стоянова - гайда ”, спомня си Ваня. Редуват се концерти след концерти, година след година и триумфите не закъсняват.

През 1986 година приключва Музикалната академия в Пловдив и незабавно постъпва на работа в отбор „ Пазарджик ”, където твори и до през днешния ден. От 1990 година на Иванка Паунова е гласувано доверието да оглави хора и става диригент.

Успоредно с работата си в ансамбъла е учител и по гъдулка в градска школа по изкуства и СОУ „ Георги Брегов “. Ръководител е на самоинициативен хор в село Синитево, а от 8 години и на групите в селата Алеко Константиново - „ Светогорка ”, и в Главница - „ Медени звънчета ”. Успешно работи и в с. Капитан Димитриево - там управлява женска фолклорна група „ Капитанка “ и детска фолклорна група „ Капитанчета “.

Иванка Паунова е удостоена със званието „ Маестро на фестивал „ Балканфолк ” - Велико Търново “ през 2012 г. А от 1990 година пее и свири в „ Големите български гласове ” с създател и диригент Здравко Михаилов. След кончината му в този момент делото продължава неговият наследник Илия Михаилов. Често е канена да журира районни и национални състезания и събори с фолклорна устременост.

Ежедневието й е изпъстрено с доста пътувания, подготовки, изяви. Щастлива е, че активността й е оценена от обществеността в родния <210> Пазарджик, и по случай 50-годишния й празник е удостоена с Почетния знак на град Пазарджик през 2013 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР