Докато украинските медии и социалните мрежи се опитват да разберат

...
Докато украинските медии и социалните мрежи се опитват да разберат
Коментари Харесай

Стратегическа битка на украинския фронт - защо село Очеретино е толкова важно за хода на войната?

Докато украинските медии и обществените мрежи се пробват да схванат кой е разрешил безпрепятствения пробив на съветските елементи в село Очеретино северозападно от Авдеевка, обстановката на този сектор от фронта продължава да се усложнява. Както сподели Назар Волошин, представител на групата войски " Хортица ", на 24 април съветското командване е вкарало аварийна 55-та моторизирана бригада в борбата на линията Новобахмутовка-Очеретино.

Украинската страна също изтегля запаси - подразделенията на 47-ма механизирана бригада, които преди този момент държаха защитата при Очеретино, се върнаха на позициите си, а 100-тна механизирана бригада получи заповед за контраофанзива.

Проблемът със загубата на Очеретино за украинските въоръжени сили е обвързван на първо място със опасността от разпадането на цялата отбранителна линия в Покровско направление, основаването на която украинското командване беше насила да стартира след напускането на Авдеевка, написа news.bg.

Предполагаше се, че при положение на по-нататъшно нахлуване на съветските войски в западна посока, те ще се натъкнат на нови отбранителни линии в региона на Карловския контейнер и река Волча, които ще бъдат мъчно форсирани.

В региона на Очеретино обаче няма водни трудности, също така през селото минава пътят Т0511, който води непосредствено до Покровск.

Именно този град ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов дефинира като посока на основния удар на съветските войски напролет и лятото на тази година. Евентуален пробив на съветските войски край Очеретино заплашва прикритието на частите на украинските въоръжени сили, отбраняващи се на юг, покрай село Бердичи.

Освен това от Очеретино има по-малко от 15 км до основния път, свързващ Болшая Новоселка и Константиновка през Покровск. Засега главният проблем на съветското командване е, че не е съумяло да разшири зоната на пробива при Очеретино, тесният кулоар около жп линията е обстрелван много, отбелязва украинският боен наблюдаващ Константин Машовец.

" Доставянето на каквито и да било средства за логистична поддръжка на предните подразделения на 30-а мотострелкова бригада на съперника, която в този момент работи в региона на Очеретино (а това е жизненоважно за тях), се трансформира в смъртоносна задача за съперника... Особено за тези които се занимават с това ", написа той.

Въпреки това съветската група войски " Център " към момента има огромни запаси, в това число танкови, и сигурно ще се опита да надгради непредвидения си триумф при Очеретино. Освен това в други направления покрай Авдеевка тя сега няма такива осезаеми триумфи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР