Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен

...
Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен
Коментари Харесай

Малко известни факти за Никола Тесла

Никола Тесла е сръбско-американски откривател, физик и електромашинен инженер, прочут най-много с достиженията си в региона на изменчивия ток и електроснабдяването.
 
За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава обилни парични суми, само че употребява една огромна част от тях за опити. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „ Ню Йоркър хотел “ в Ню Йорк, съвсем пропуснат. Умира беден и задлъжнял.

Предполага се, че негови мемоари са конфискувани от американското държавно управление, защото Тесла няма директни наследници.

Вижте някои любопитни обстоятелства за него.

1. Тесла е роден по време на гръмотевична стихия

Никола Тесла е роден към след среднощ на 10 юли 1856 година по време на мощна гръмотевична стихия. Според фамилната легенда по средата на раждането акушерката свила ръце и споделила, че светкавицата е неприятна прокоба. „ Това дете ще бъде дете на мрака “, споделила тя, на което майка му дал отговор: „ Не. Той ще бъде дете на светлината. “

2. Бил е занимателен

„ Повечето хора не знаят, че Тесла е имал ужасно възприятие за комизъм “, споделя Сейфър, създател на „ Магьосникът: Животът и времето на Никола Тесла “. Например, след вечеря с писателя и поета Ръдиард Киплинг, той написа това в преписка на непосредствен другар:

1 април 1901 г

Скъпа моя г-жо Джонсън,

Какво става с Inkspiller Kipling? Той се осмели да ме предложения на вечеря в хотел, където сигурно ще има косми и хлебарки в супата.

Искрено Ваш,

Н. Тесла

3. Той е Едисън били съперници, само че не и врагове

Мнозина характеризират Тесла и изобретателя Томас Едисън като врагове, само че Карлсън, създател на „ Тесла: Изобретателят на електрическата епоха “, споделя, че тези им връзки били показани неправилно. В началото на кариерата си Тесла работи за Едисън, като проектира генератори за непрекъснат ток, само че се отхвърля, с цел да преследва личния си план: индукционния мотор с изменчив ток. Но Карлсън ги съпоставя със Стив Джобс и Бил Гейтс на своето време: единият брилянтен търговец и предприемач, а другият визионер и софтуерен човек.

4. Тесла развива концепцията за смарт телефон технология през 1901 година

Тесла може да е имал брилянтен разум, само че не е бил толкоз добър в свеждането на концепциите си на процедура, сподели Карлсън. В конкуренцията да създаде трансатлантическо радио, Тесла разказва на своя финансист и бизнес сътрудник, Дж. П. Морган, ново средство за незабавна връзка, което включва събиране на борсови котировки и телеграмни известия, изпращането им в неговата лаборатория, където той ще ги кодира и ще ги присвои на всеки нова периодичност. Тази периодичност ще бъде предавана към устройство, което ще се побере в ръката ви, изяснява той. С други думи, Никола Тесла си е представял смарт телефона и безжичния интернет, сподели Карлсън.

5. Тесла имал известни другари

Хората не знаят, че той е бил непосредствен другар с природозащитника Джон Муър. Mуър е един от създателите на Sierra Club. Също измежду приятелите му са финансистите Хенри Клей Фрик и Томас Форчън Райън.

6. Перлите го влудявали

Тесла не можел да понася гледката на перлите дотам, че отказвал да приказва с дами, които ги носят. Когато секретарката му носела бижута с перли, той я изпращал вкъщи за деня. Никой не знае за какво е имал такова омерзение, само че Тесла е имал доста характерно възприятие за жанр и хармония, сподели Карлсън, и е вярвал, че с цел да бъде сполучлив, човек би трябвало да наподобява сполучлив. Носеше бели ръкавици на вечеря.

Всяка фотография на Тесла е деликатно снимана, с цел да улови неговата „ добра страна “.

7. Тесла имал фотографска памет и боязън от микроби

Тесла е имал фотографска памет. Известно е, че запаметявал книги и изображения и натрупал хрумвания за изобретения в главата си. Той също имал мощно въображение и дарба да пресъздава в три измерения, които употребявал, с цел да управлява ужасяващите кошмари, от които страда като дете. Отчасти това го прави толкоз тайнствен и екстравагантен воин в известната просвета. Той също е прочут с несъразмерните си хигиенични привички, родени от съвсем съдбовен припадък на холера като младеж.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР