Никола Лазаров е един от първите шампион по снежен волейбол

...
Никола Лазаров е един от първите шампион по снежен волейбол
Коментари Харесай

Никола Лазаров, шампион на България по снежен волейбол: Играем с футболни обувки

Никола Лазаров е един от първите първенец по снежен волейбол на България. Миналата година той поведе своя отбор Смолян 2 на дебютното състезание.

Следващият уикенд под връх Перелик, дружно със съотборниците си, Лазаров ще пазят герба на България в. Лазаров даде изявление пред формалния уебсайт на Българската федерация по волейбол, в което описа какво съставлява снежният волейбол и за всички провокации пред този спорт.

Вие сте първенец от първия шампионат по снежен волейбол предходната година под връх Перелик. Какво очаквате от първата Балканиада, която ще се организира през идващия уикенд?

Когато предходната година научихме за шампионата, бяхме доста разчувствани. Със съотборниците ми в Родопа (Смолян) го приехме като предизвикателство. Знаехме, че в някои западни страни снежният волейбол към този момент е много нашумял. Решихме да образуваме отбор и се записахме. Ние сме момчета от Смолян и изискванията са ни познати. Вече имаме опит от предходната година. Нямам визия тимовете от Турция и Румъния какъв брой са положителни, само че ние сме колектив и чакам да се оправим доста мощно. Най-важното е да се забавляваме.

Колко друг е снежният волейбол от плажния и този в зала?

От девет години се занимавам с волейбол. Между трите единственото общо е думата волейбол. Разликата със снега е коренна. Най-малкото метеорологичните условия имат главно въздействие. Екипировката е много нетипична. В залата си с наколенки, настилката е твърда. При снежният играеш измежду природата, на чист въздух. Много сме подвластни от нея. Тук би трябвало да носим футболни обувки с бутони, което е неловко и нетипично. Аз не обичам футбола и нямам никаква визия от него. Но пък беше предизвикателство да опитам снежния волейбол. В залата можеш да контролираш своя начален удар, да отиграеш топката по даден метод, до момента в който в природата мъчно можеш да предвидиш нещо. Ако имаш попътен вятър, не можеш да го прецениш. Коренно друго е. Имам опит и с плажния волейбол. С един от сътрудниците ми дори спечелихме шампионат. Там нещата са по-близки до волейбол в зала. Настилката е по-удобна от снега, който е хлъзгав и в него се потъва. В пясъка също може, само че доста по-малко. Освен това на едното място е студено, а на другото – топло.

От какъв брой време се занимавате със снежен волейбол?

Миналата година той навлезе в България и взехме решение да го пробваме. Когато постигнахме резултата от първия шампионат, със съотборниците ми взехме решение, че тъкмо този спорт доста ни харесва. Събрали сме се на три позиции. Аз към либеро, имаме разпределител и посрещач. На мен се пада достойнството да ограбвам топките по терена, давам на разпределителя и посрещачът атакува. Разбираме се доста добре. В един тим играем в Родопа (Смолян).

Какви са тънкостите, които са значими в снежния волейбол?

Метеорологичните условия или помагал, или пречат. Игрището се разпределя за трима играчи. Това е много добър формат. Задължително един би трябвало да е разпределител и да седи начело, да прави обсада, да е висок. При снежния волейбол двойната обсада е непотребна. Трябва да има човек, който да обира топките и един да приключва офанзивите. Да е квалифициран да му я вдигнат, да има ефикасност. Либерото би трябвало да е на всички места. При висока топка вятърът може да я разколебае, става комплициране в играта. Искаш да забиеш, а едвам я прекарваш над мрежата. Другият тактически съвет, който бих дал, топките да се посрещат ниско и допустимо най-бързо да стигат до разпределителя. После топката да се подвига ниско – към метър. Така посрещачът има взор над блокиращия. Преценява къде да я пусне. Началният удар също е от огромно значение поради вятъра. Най-важно е да си преносим. На плажа е доста по-твърдо. При снежния можеш да потънеш до коляно. Снегът непрекъснато се топи, има слънце и се трансформират изискванията. Високите играчи имат по-трудна пъргавина. По-ниските с движат по-лесно.

Българската федерация държи да развива доста снежния волейбол. Има ли към този момент доста запалянковци да играят?

Лично в моя град Смолян намираме спорта за провокационен. Снежният волейбол не е целогодишен. В залата тренираш 12 месеца. Може би тъкмо това провокира интерес у самите хора. При спортистите в Родопа доста се разясняваше кой да се запише. Много желаят на идващия шампионат да вземат участие. Много хора от други градове ме питат какъв брой е забавно, по какъв начин се играе. Виждам, че има действителен интерес.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР