Никола Чакъров, бивш рехабилитатор в здравното заведение в Баня, в

...
Никола Чакъров, бивш рехабилитатор в здравното заведение в Баня, в
Коментари Харесай

Ужасяващи разкрития за фиктивен прием в санаториума в Баня срещу салам и кашкавал

Никола Чакъров, някогашен рехабилитатор в здравното заведение в Баня, в което е работил 17 години, бил вписван минимум два пъти като мним пациент. Пред Нова тв той сподели, че най-малко половината личен състав е минал по този път. В момента личният състав е 90 индивида. Схемата е почнала малко преди пандемията, описа Чакъров.

Както стана известно, в санаториума в Баня са раздавали кашкавал и колбас по клинична пътека, последваха уволнения и още разкази за схемите с фиктивните заболели в санаториума в Баня.

Директорката Божана Иванова е краткотрайно отстранена от поста си, а от Министерство на здравеопазването и Национален осигурителен институт са назначени инспекции. Самосезира се и Районната прокуратура в Пловдив.

„ Схемите с фиктивните клинични пътеки стартираха, малко откакто стартира пандемията ”, изяснява Никола Чакъров и прибавя, че някой от управлението на санаториума идвал и казвал, че от на следващия ден служителят е пациент по клинична пътека.

Искали персоналните им карти и оформяли документите. След 7 дни чиновниците единствено се разписвали, че са изписани и получавали в подмяна кашкавал и колбас.

Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал на цяла конструкция от санаториуми към здравното министерство. В нея се лекуват пациенти по стратегии на Национален осигурителен институт и по клинични пътеки.

Данните сочат, че предходната година с пари от осигуровките ни там са лежали към 3 500 души. Голям % от пациентите обаче не били действителни, настояват някогашни и сегашни чиновници. Ръководството лекувало по документи главно личния състав. А в подмяна на чиновниците са давали кашкавал и колбас.

Въпреки че по закон за банкет по стратегия на Национален осигурителен институт или по клинична пътека се изискват здравно направление, уверение, доказващо заболяване и още спомагателна документи, от чиновниците се желало единствено да се подпишат и да си вземат кашкавала.

Версиите на управлението били разнообразни. Едната е, че с парите, които постъпват от Национален осигурителен институт и Здравната каса ще се направи ремонт въз основата. Другата е, че поради пандемията не може да се запълни нужният предел от пациенти.

Случвало се е и в една и съща година, един чиновник да се лекува фиктивно три пъти, споделя дългогодишната някогашна служителка на болничното заведение Бояна Кандилева. Работила е в санаториума 26 години.

Част от личния състав пък изобщо не е бил уведомяван, че лежи по документи, твърди един от актуалните чиновници в болничното заведение.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР