Никола Бояджиев работи като DevOps Team Lead в екипа на

...
Никола Бояджиев работи като DevOps Team Lead в екипа на
Коментари Харесай

Никола Бояджиев от Аксенчър: Екипът и мащабът на компанията ме накараха да се върна


Никола Бояджиев работи като DevOps Team Lead в екипа на Технологичния център на Аксенчър в България в продължение на 6 години. Макар да е приключил „ Политология “, той има задълбочени знания в областта на бази данни, облачна инфраструктура и автоматизация. По-интересното е, че кариерната му пътека в компанията търпи някои непредвидени завои. В един миг, той взима решение да одобри друго, конкурентно предложение и да напусне. Малко по-късно обаче осъзнава, че Аксенчър е мястото, което му дава мечтаните благоприятни условия за развиване и го въвлича в осъществяването на планове, които същински го вълнуват.  

В свободното си време, Никола обича да кара ски, а през днешния ден ни споделя малко повече за аргументите, които го стимулират да се завърне назад в Технологичния център на Аксенчър и да остане там за дълго.
Здравейте, Никола! Всички знаем, че пътят на множеството експерти към идеалното работно място е изпълнен с трудности. Едно от тях е намирането на компания, която основава за чиновниците си атмосфера, екип и благоприятни условия за развиване. Вие самият сте образец за човек,  завърнал се в Технологичния център на Аксенчър в България, след придобиването на различен кариерен опит отвън компанията. Какво ви притегли назад?

Здравейте! Не мисля, че идеалното работно място съществува. Ние, хората, сме склонни постоянно да търсим нещо по-добро, в това число и във връзка с работата. Това е обикновено и човек не би трябвало да се отхвърля от своя вътрешен ентусиазъм за смяна. Ръководени от желанието си да се развиваме обаче не постоянно съумяваме да преценим събитията напълно реалистично.

Основна причина за завръщането ми в Технологичния център на Аксенчър беше екипът. Изграждането на положителни и пълноценни връзки с хората към теб постоянно е доста мъчно – изключително на работното място. Затова и когато успееш, удовлетворението е толкоз огромно. Изненадващо и за мен самия, различен претекст беше мащабът. Голямата компания дава опция за присъединяване в многообхватни и комплицирани планове, до които нямаш допир другаде.

Какви съгласно Вас са най-големите провокации пред един ИТ експерт в търсенето на идеалното работно място в България?

Основното предизвикателство, което разпознавам в последно време, е изместването на фокуса в работното всекидневие. И фирмите, и ние, ИТ експертите се концентрираме повече върху върху инструментите, с които работим, за сметка на познаването на по-фундаменталните софтуерни проблеми, пред които сме изправени. Смятам, че това стеснява както кръга на корпоративните благоприятни условия за разкриване на подобаващите фрагменти, по този начин и на самите претенденти – за намиране на най-точната за тях позиция.
Домашен и удобен офис по твой усет
Пандемията промени всичко. Социалната отдалеченост се трансформира в норма, домът стана офис, а работните срещи се трансферираха онлайн. Комуник...

От началото на пандемията, всички ние трябваше да променим доста работните си привички, да се пригодим към нови правила, да изградим работещи процеси. Как се отрази този нов ред на вашата работа?

В Технологичния център на Аксенчър опцията за работа от у дома присъстваше още преди пандемията да настъпи. Затова и акомодацията към „ новото обикновено “ се оказа по-бърза и лесна. Въпреки това, са налице и някои особености.

В изискванията на сегашния работен режим, в най-голяма степен ми липсва фоновата информация. Моментите, в които работиш по сложна задача и не успяваш да намериш решение, само че дочуваш, че различен сътрудник е разрешил сходен проблем неотдавна и би могъл да ти съобщи своя опит наготово – са скъпи. Удовлетворяващо е и да схванеш, че на прилежащото бюро екипът се бори с нещо и знаеш по какъв начин да окажеш помощ – просто се доближаваш и съдействаш.

В момента, тези страсти и щастливи стечения на събитията просто отсъстват. Липсата на невербална връзка с сътрудниците на моменти натежава. В условия на отдалеченост, по-трудно се усещат и преодоляват и отрицателните настроения.

Много хора имат вяра, че екипът е огромна част от това човек да обича работното си място. Разкажете ни повече за екипа на Технологичния център на Аксенчър у нас и с какво е друг от другите места, на които сте работили в ИТ сферата?  
Станислава Желязкова от Аксенчър: Компанията ни предизвиква половото тъждество, тъй като персоналните качества са най-важни
Станислава Желязкова е Ръководител ИТ планове в Технологичния център на Аксенчър в България. Притежава над 16-годишен опит в областта на...

Ако би трябвало да употребявам една дума, с която да опиша атмосферата в Технологичния център на Аксенчър у нас, тя би била „ шарена “. Компанията се занимава с необятен набор от услуги, разнородни планове и новаторски технологии. Това основава причина и хората, работещи в нея, да са разнообразни и забавни. За всеки екип е присъщ необикновен дух, доста друг от този на „ съседите “. Хубавото е, че, при предпочитание, всеки може да смени екипа, в който работи, и по този метод да открие своето най-правилно място, без да се постанова да сменя компанията.

Много хора в търсене на работно място се вълнуват от опциите за развиване. От Ваша позиция, по какъв начин Технологичният център на Аксенчър подтиква и развива своя екип?

Достъпът до курсове и платформи за образование при нас е доста широкообхватен. Въпреки това, за мен най-ценно е голямото количество насъбран опит и експертиза на световно равнище. До тях получава достъп всеки чиновник в Технологичния център на Аксенчър у нас, с помощта на тясната връзка с интернационалните екипи и експерти. Такива, да вземем за пример, са публикация в някой вътрешен портал, отдадена на сътрудници от центъра в Аржентина, решили даден проблем, или в детайли изложение на проблем от Германия, в който различен екип сполучливо е използвал блокчейн технология за клиент, в лицето на огромна верига супермаркети.

Тъкмо тъй като за мен това е извънредно скъпо, постоянно се пробвам да подбутвам хората, с които работя всекидневно, да хвърлят по едно око и настрана от настоящите задания. По този метод, всички ние освен си взимаме глътка въздух, само че и се обогатяваме, разширявайки по едно и също време кръгозора, а постоянно – и познанията си.  

Ако желаете да станете част от екипа на Технологичния център на Аксенчър в България, разгледайте цялостния лист с отворени позиции.

Още от ТЕХНОЛОГИИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР