Никога увеличение на пенсиите не е предизвиквало толкова смесени чувства,

...
Никога увеличение на пенсиите не е предизвиквало толкова смесени чувства,
Коментари Харесай

8 въпроса и отговора за преизчислението на пенсиите

Никога нарастване на пенсиите не е предизвиквало толкоз смесени усеща, колкото последното. От 1 октомври 894 249 пенсионери получават по-висока пенсия вследствие на преизчисление с по-голямото от растежа на средномесечния застрахователен приход за страната или на хармонизирания показател на потребителските цени за всяка година от 2008 година нататък. Това нарастване има за цел да навакса годините, в които пенсиите бяха замразени (при Борисов) и годините, в които швейцарското предписание даваше прекомерно невисок % на нарастване. В резултат преизчислението усили най-много остарели пенсии, разликите от една пенсия до друга са огромни, а над половината пенсионери не получават нищо от горната страна.

В, Националният застрахователен институт разгласява още детайлности за това преизчисление. Те ще са в помощ на хората, които търсят пояснение за какво получиха или не получиха увеличена пенсия този месец.

 

1. С какъв брой се усилиха пенсиите вследствие на преизчислението?

В резултат на използването на това модифицирано швейцарско предписание:

- 224 485 пенсионери получиха допълнително сред 100 и 200 лева.;

- 236 813 пенсионери получиха допълнително сред 50 и 100 лева.;

- 216 005 пенсионери получиха допълнително сред 10 и 50 лева.;

- 49 345 пенсионери получиха допълнително сред 1 и 10 лева.;

- 5011 пенсионери получиха допълнително сума, по-малка от 1 лева

162 590 пенсионери получават нарастване от над 200 лева, като тук влизат и хората с пенсии, лимитирани от тавана на пенсиите, който от 1 октомври е повишен от 2000 на 3400 лева

Действителните размери на още над 317 000 пенсии получават нарастване, само че защото са прекомерно ниски и след преизчислението остават под минималната пенсия, остават без смяна. Сред тези хора има изключително огромно отчаяние, само че Национален осигурителен институт припомня, че повода за този резултат е по-големият, изпреварващ растеж в последните години на минималната пенсия по отношение на тези със междинен и висок размер.

 

2. Кои пенсии бяха увеличени с преизчислението?

При изплащаните пенсии и добавки, отпуснати с начална дата преди 2008 година, нарастване има при 557 830 от тях, или 69%. В идващите години делът на увеличените пенсии понижава:

 



(Таблица: НОИ)

3. Кои типове пенсии подлежат на преизчисление?

- пенсиите, свързани с трудова активност и отпуснати до края на 2021 година Това са пенсии за застрахователен стаж и възраст; пенсии за неработоспособност заради общо заболяване; пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест;

- пенсиите за военна неработоспособност и тези за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им (като по-благоприятен) е
избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), като и тук става дума за отпуснати до края на 2021 г.;

- вдовишките добавки от посочените типове пенсии.

 

4. Кои пенсии не се преизчисляват?

На преизчисляване от 1 октомври 2022 година не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати с начална дата след 31 декември 2021 година, както и пенсиите, несвързани с трудова активност (социални пенсии за напреднала възраст, обществени пенсии за неработоспособност, лични пенсии и др.).

 

5. Как се извърши преизчислението?

Припомняме механизма на преизчисление:

При преизчисляването на пенсиите за трудова активност, считано от 1 октомври 2022 година на първо време се дефинира размер на пенсията, относим към годината на отпущането ѝ (т.н. „ базов размер “), след което той се усилва за всяка календарна година, последваща годината на отпущането ѝ с по-голямото от растежа на междинния застрахователен приход или на хармонизирания показател на потребителските цени. Ако след преизчислението размерът на пенсията е по-нисък или пък остава под минималния размер на съответния тип пенсия, Национален осигурителен институт резервира по-благоприятния вид за пенсионера.

Тук би трябвало да обърнем внимание на два детайла - макар преизчислението от декември 2021 година с по-висока тежест на стажа от 1,35, в този момент пенсиите още веднъж се считат съгласно тежестта, работила през съответната година от предишното, т.е. с по-ниска тежест.

Ето тежестта на стажа за всяка година на преизчислението в таблица на Национален осигурителен институт:



Вторият подробност е, че в дефинитивно избраната пенсия към този момент няма добавка от 60 лева, макар че тази сума се добави освен към съществуващите към 1 юли пенсии, само че и към всички отпускани оттова нататък.

 

6. Как се преизчислиха пенсиите на работещите пенсионери?

При установяване на базовия размер на пенсията се вземат поради самостоятелният коефициент към 30 септември 2022 година и продължителността на осигурителния стаж, зачетен към 30 септември 2022 година Работещите пенсионери би трябвало да си напомнят и %, който получават за зачетените години застрахователен стаж след отпущането на пенсията. Той се начислява за всяка година автентичен, календарен застрахователен стаж, положен след 31 декември 2006 година, в случай че обаче човек е придобил право на пенсия, без тя да е отпусната. След 1 януари 2018 година изискването е да няма отпусната персонална пенсия. В тези случаи в размера на пенсията се ползват следните проценти:



(НОИ)

 

7. Как се преизчислиха инвалидните пенсии?

Хората с инвалидна пенсия заради трудова акцидент и професионална болест би трябвало да имат поради различен набор от коефициенти, които зависят от степента на трайно понижена продуктивност, избрана от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК към 1 октомври 2022 година и се ползват при определянето на размера на пенсията.



 

8. С какъв брой % се усилва пенсията за всяка година?

В последните години швейцарското предписание не беше най-удачният вид за осъвременяване на пенсиите. Причината за това е, че то взема 50% от растежа на междинния застрахователен приход и 50% от растежа на потребителските цени, а имахме интервал на нулева инфлация, която водеше до невисок % на осъвременяване и в последна сметка до закъснение на пенсиите от общия растеж на приходите у нас. Това се вижда и от процентите, приложени в този момент в преизчислението. Само в една година е употребен хармонизираният показател на потребителските цени - 2010 година, когато той е бил над растежа на междинния застрахователен приход. При всички останали се ползва междинният застрахователен приход, като процентите варират от 4 до 25,7.



 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР