Никога не съм искала да воювам, но често съм задължена–

...
Никога не съм искала да воювам, но често съм задължена–
Коментари Харесай

Яна Маринова пред „Труд”: Няма как да произведем „Мерцедес“ с части от Илиянци

Никога не съм желала да водя война, само че постоянно съм задължена

 12-4  12-6  12-2  12-3  12-5
– Яна, филмът „ Привличане ” стана най-гледаната продукция у нас в продължение на няколко седмици. Като сюжет той се разграничава доста от множеството български филми, мъчно ли се реши на този риск?
– За мен този филм беше в действителност огромно предизвикателство – една сбъдната фантазия, само че с цената на доста труд, дебелоглав и безсънни нощи. Започна съвсем като на смешка, тъй като бях доста ядосана от всичко, което се случва в родното кино. Нервирах се, че има качествени артисти, както и механически експерти, които могат да създадат филми на високо равнище, само че никой не ги наема, с цел да направи готин жанров филм – чисто за развлечение. Сякаш е наложително всеки бг филм да се пробва, да споделя за тежката, отчайваща реалност тук. Все едно в България няма живи хора, с млад дух, които имат вяра в бъдещето и могат да се забавляват. Точно затова не виждам постоянно телевизия. Гледам единствено филми. Кино или сериали – няма значение, стига да са положителни. Харесват ми доста шведски, датски и холандски филми, посланията на които са в тъмните краски. Обичам и положителното европейско кино. Руските класики, американските шедьоври. В тези страни филмите се вършат по подобен запленяващ метод, действено, с обръщение. Насочени към феновете и все пак резервират художествените си качества. Вълнуващи са и те карат да излизаш с усмивка и вяра от киносалона. Казах си – не може най-хубавите в света да са разкрили, че киното може да бъде и единствено за развлечение, а ние да се опитваме да вършим само високо поучителни и нравопорицателни филми!

– Ще намериш ли време за отмора това лято, или към този момент работиш над нови функции?
– В момента справедливо съм се отдала на нещо като отмора от прекомерно забързаното и стресово всекидневие. Сега съм във Варна и още два-три месеца ще преговарям тук във Варненския спектакъл. Заглавието е ”Изборът на Марта ” с създател Жорди Галсеран и режисьор Георги Михалков. Партнираме си със Симеон Лютаков, с който беше повече от прелестно да се срещнем. Паснахме си от първия ден. Изобщо целият актьорски състав е страховит и съм доста щастлива, че работим дружно. Тези три месеца във Варна за мен са идеалната отмора, тъй като са съчетани с работа, а аз по принцип мъчно почивам, без да работя.

– Коя оценка за ролята ти в „ Привличане ”, те развълнува най-силно?
– Че минахме 100 хиляди фенове! Шегувам се, това е значимо, само че не толкоз. Асен (Блатечки – б.а.) неотдавна ми изпрати нещо, което доста ме зарадва и изкефи. Негова другарка му беше написала какъв брой доста й е повлиял филмът, тъй като в моята роля е видяла себе си. Тя също се е занимавала с такива танци, само че е спряла, тъй като животът й се е развил по доста сходен на героинята ми метод и е усетила презрението от хората, които виждат в нея опасност и са се опитвали да я спънат! Това самопризнание в действителност ме трогна. Хубаво ми е като ме стопират и ми споделят – събрали сте се егати яките артисти в този филм – обичаните ми! Или – 4 пъти гледах „ Привличане ”! Подобни думи ме карат да имам вяра, че сме си свършили добре работата.

– А имало ли е опити и теб да те спъват?
– Това е обикновено, само че на мен ми харесва да се съпернича с някой различен и не го разбирам като попречване. Поглеждам го от хубавата страна – просто някой се бори за твоето място под слънцето и би трябвало да се разбере кой е по-добър, конкуренцията е супер здравословна. Проблемът е, че както и в нашия филм – качествените хора не желаят да водят война, само че по някакъв метод постоянно са предизвиквани от някого, който счита, че може да промени разпоредбите в своя изгода. Като някой те провокира по този метод и ти си длъжен, поради себе си и достолепието си – да воюваш! Аз по принцип в никакъв случай не съм желала да водя война, само че постоянно съм задължена, с цел да дам образец на сина си, или да вдъхновя други младежи, че има смисъл да се борят за фантазиите си! Или просто тъй като Ботев споделя – на положителния с положително, а с неприятния – с ножа по глава.

– Кое е посланието на „ Привличане ”, което най-силно ти се желае да стигне до феновете?
– Колко е значимо да знаем в действителност кои сме. Да се борим за това, а не да се опитваме да се харесваме на всички и да бъдем като най-популярните и мощните на деня. Да имаме мощна воля и фантазии, да бъдем мощни с това, че можем след всеки крах да станем, да се отърсим и да продължим напред. Това е главната концепция, че не би трябвало да се страхуваш, а да опитваш – хората да имат вяра, че могат да пробват, даже и невъзможното. Да търсиш себе си, като правиш нещата, които обичаш и като слушаш сърцето си. И няма по какъв начин да сгрешиш, в случай че си задоволително непрекъснат. Посланието се съдържа и в последните думи на Лора в „ Привличане ” – от време на време са нужни единствено 20 секунди храброст и всичко се подрежда, като с магическа пръчка. 20 секунди на истината, каквото и да ви коства това. И ви давам обещание, че един ден ще има с какво да се гордеете – тъй като неуспехът е алтернатива, само че страхът – не.

– Твоята майка също е била учителка, както героинята ти във кино лентата. Кои нейни уроци няма да забравиш?
– Майка ми ме научи, че няма „ не мога ”! Когато споделях, да вземем за пример, че не мога да направя еди-какво си, тя ме питаше – не мога да схвана какво казваш, каква е тази дума? Когато имаш родители, които схващат кое е значимо за възпитанието и не се водят от всеобщото мислене, не ти споделят – трай, мамо, да ти е добре, когато имаш такива родители – не може да не посеят в теб протеста против притъпеното самочувствие и изкуствено добито примирение. На едни от най-важните позиции у нас виждаме хора, меко казано елементарни, само че ти можеш да се бунтуваш против това и да докажеш, че можеш по-добре и повече от тях.

– В „ Привличане ” взе участие и Николета Лозанова. Чия беше концепцията тя да се включи в него и какво харесваш в нея?
– Идеята е на Башар. Николета е красива жена. Смятам, че тя доста добре познава качествата си и това, което умее. Също по този начин, тя познава света на известните хора и сполучливо осъществя лицето си в него, по този комерсиален метод, в който печелиш голяма популярност и това ти носи икономическа стойност. Това е ужасно потребно и търсено в доста сфери на бизнеса. Николета познава продукта, който предлага и знае по какъв начин да го продаде. С две думи – експерт. И доста се веселя, че стана част от „ Привличане ”!

– Твоят живот е цялостен с всевъзможни случки и събития. Имала си доста мъчно детство, била си простреляна в крайници от първото си гадже, печелила си купата „ Мисис България ”, а през днешния ден си сполучлива актриса. Мислила ли си да напишеш автобиография?
– Не! Но постоянно предпочитам да играя в драматургия, сходна на живота ми. Нормално е. Привлича ме като пламъкът пеперудата. Някак си нуждая се да опиша какво ми се е случило – с цел да го преодолея.

– Заедно с Ники Илиев преди време бяхте водещи на тв шоу. Ако в този момент още веднъж си в ролята на водеща, кои известни родни персони би поканила и какво би ги попитала?
– Бих поканила Захари Карабашлиев, с цел да опише каква е сполучливата формула на неговите романи и за какво неговите истории в действителност те превземат и те карат да вярваш, че и в България може да излезе разказ, който да мине в редовете на международната драматургия. Милен Русков също бих поканила, и Виктор Божинов – ужасно бях впечатлена и от кино лентата „ Възвишение ”. Бих поканила и Георги Михалков – режисьорът, с който работим сега в театъра, както и Ивайло Пенчев, основателят на Уолтопия, Снежина Петрова, също и Бина Харалампиева да опише за постановката на ”Лисичета ”. Владо Пенев е необикновен събеседник.

– А какъв въпрос би желала някой да те попита теб самата?
– Интересен въпрос! Бих желала един ден Скорсезе да ме попита – желая ли да играя в новия му филм. Не, майтапя се! Няма въпрос, който да очаквам. Когато имам да споделям нещо значимо, намирам метод да го кажа. Дори в случай че ми отнеме 2 години от живота, с цел да го направя посредством филм.

– Би ли приела да изиграеш роля във филм, вид „ Първичен инстинкт ”, или „ 50 нюанса сиво ”?
– Е, несъмнено! Има ли актриса, която ще отговори отрицателно на подобен въпрос, в случай че не е Мерил Стрийп?! Това е висок клас филми, бленувам някой ден да попадна на сходно предложение, само че на нашите географски ширини нямаме произвеждане на такива високо бюджетни продукции. Ако обърнем внимание – за една седмица в Ел Ей се създават толкоз филми, колкото у нас за година. Също по този начин там всеки филм коства по няколко милиона, а ние с 600 000 лв. направихме „ Привличане ”. Няма по какъв начин да произведем Мерцедес с елементи от Илиянци, тъй че в действителност мога единствено да бленувам да вземам участие в подобен филм.

– Синът ти Никола към този момент е младеж. Страхуваш ли се за него, тъй като децата в днешно време са подложени на всевъзможни изкушения?
– Не, не се опасявам за него, той от две години учи в Германия. Училището е в Бавария. Много желая да пораства в среда, в която да не го учат да се опасява. Смятам, че в чужбина самите учители са по-различни от тук – някои от учителите на сина ми са на по 24 години и нали се сещате, че те са със схващане доста по-близко до неговото и един подобен учител, стига да е първокласен, е доста по-полезен за младежите.

– А какви житейски уроци си научила от твоята преподавателка Цветана Манева, при която към този момент си магистър в Нов български университет?
– Тя ме научи на нещо, което постоянно ми е било нужно, тъй като като дребна бях доста по-избухлива и прочувствена от в този момент. Тя ни споделя – когато аз потегли да шупвам във връзка с някаква тематика в всекидневието и си споделям – пази го, пази го за тази вечер. Научи ни да пазим тази сила за сцената, аз също знам какво ми е коствало да съумея да запазя тази страст и да излея всичко на сцената. Открила съм тази истина и сама за себе си, само че е друго, като тя ти го каже. На мен и това ми хареса в нея – работи върху с цел да построява персони, не просто експерти. Да бъдеш и първокласен човек в обществото – това е значимо за нея. Не е наложително да знаеш всичко, само че това което правиш – би трябвало да е с обич към детайла и с нюх за полза, да си откровен и да имаш какво да кажеш с изкуството. Всяка минута с Цветана Манева е просто празник, както и с другите ми преподаватели, като Възкресия Вихърова, Снежина Петрова и други

– Какво от нещата, които знаеш в този момент, ти се желае да знаеше и когато си била на 16 години?
– Всичко, което знам в този момент би ми се желало да знаех тогава, тъй като всяко нещо, щеше доста да ми помогне. Щях да съм доста щастлива, в случай че беше допустимо това и даже бих дала парите, които изкарвам за 10 години напред, с цел да имам и тогава тези познания.

– Фактът, че си известна персона пречил ли ти е в миналото на контактите ти с хората и по какъв начин се забавлявате с приятелите ти?
– Имам доста готини другари. Някои и по-нови, с които постоянно и работим дружно. В началото ми се случваше да ме държат на отдалеченост, поради това, че съм известна, може би, само че е доста готин моментът, в който започнаха да са откровени и да се забавляваме, тъй като видяха, че на мен може да се разчита. Приятелите ми постоянно се забавляват с нелепия ми комизъм и ми споделят, че имам необичайно възприятие за комизъм. На мен доста бързо ми тече мисълта и в случай че се пробвам да приказвам на някой непознат език и споделям, примерно – здрасти на британски, само че не преставам с някаква дума на съветски, както и нещо на български и се получават напряко безумни фрази. Или се бутам два пъти в една и съща стъклена врата. Когато съм под стрес ставам доста нелепа за гледане.

Нашият посетител


Харизматичната актриса Яна Маринова навлиза в света на киното, като каскадьорка. Дългогодишните й занимания с художествена гимнастика и лека атлетика, както и безстрашната й натура я вършат доста търсена в редица холивудски продукции и твреклами. Първият сериал, в която тя демонстрира и актьорския си гений е “Хотел България ”, а по-късно изиграва запаметяващи се функции и в “Стъклен дом ”, “Забранена обич ”, “Фамилията ” и “Връзки ”. На огромния екран тя също не остава незабелязана и даже печели премията за най-хубава женска роля на влиятелния кинофестивал Bridge Of Arts в Русия за превъплъщението си във кино лентата “11-А ”. Новата продукция – “Привличане ”, на която Яна влиза и в амплоато на продуцент, дружно с Башар Рахал, към момента е на екраните на родните киносалони и едно от най-гледаните заглавия. В нея красивата актриса още веднъж показва танцови умения, като на професионална състезателка по спортни танци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР