Никога не съм бил в крак с тенденциите. Още като

...
Никога не съм бил в крак с тенденциите. Още като
Коментари Харесай

Саша Станкович : Държавната омраза ни пречи да открием красотите и постиженията на България

Никога не съм бил в крайник с трендовете. Още като младеж сътворих собствен личен микрокосмос, който е в контрастност със спонсорите, розовите малките екрани... Избягвам всичко, което се свежда единствено до материални полезности. И през днешния ден не ме интересува доста кой къде почива, какъв брой пари има, какво слуша, за кого гласоподава... Не мога да не отбележа обаче очевидното.


Планирах и тази година да летувам в Гърция, както и предходните 10 години. Но заради служебните отговорности на брачната половинка ми нямахме време да изберем авансово дата и място, по тази причина отидохме в организацията да вземем нещо в " последния миг ". Оказа се, че всички жилища в Гърция са резервирани и сега единствено България е свободна. Ние бяхме ходили в Несебър през 2010 година, тъй че можем да го създадем още веднъж, само че този път с дете.

Това написа в собствен коментар в сръбско издание Саша Станкович във връзка равнището на туристическото обслужване в България и публикуваните за тях предубеждения в Сърбия.

Платихме капаро и казахме на хората към нас по кое време и къде отиваме на отмора. Тогава започнаха мненията, които много ме изненадаха. Защо тъкмо България? Няма ли нещо друго? Отивате ли там, тъй като нямате задоволително пари ли? Какво Черно море, не е море а черна локва! Не е задоволително солено. Българите не са гостоприемни и обичат да мамят. Туризмът им е ужасяващ!

След сходни мнения се чудя защо приказват тези хора. Искам да ида на отмора, а излиза, че ще ходя на изтезание. Ако в никакъв случай не бях ходил тям, евентуално щях да се поколебая. Не диспутирам, че гръцките морета са по-красиви и по-топли. Но в действителност не мога да схвана за какво би трябвало да съжаляваш или осъждаш някго, който почива на Черно море. Още повече, че там отиват хора от цяла Европа: Германия, Англия, Франция, Чехия, Полша... А ние сърбите през 90-те и началото на 2000-те всеобщо ходехме на отмора в България, от този момент като че ли са минали хиляда години. Екскурзоводът ми сподели, че тогава от Сърбия имало по 10 рейса, а в този момент едвам 2. Май е правилно, че сме се трансформирали в стопански тигър?! Въпреки че българите публично имат по-висок стандарт от нас и то като най-бедния член на Европейския съюз.

Цените в магазините са същите или по-ниски от тези в Сърбия. Не се сещам за по-скъп артикул от тук. Дори някои непознати марки храни са с 30% по-евтини. Наистина не е нужно да носите нищо от Сърбия. Като цяло заведенията за хранене са по-евтини от нашите. Двама възрастни и дете могат да обядват за 20 евро (мусака, шопска салата, чорба и по едно питие). Забелязах, че най-шумните съперници на почивката в България носят храна от Сърбия за отмора в Гърция. Така че има и фешън наклонност.


Всъщност зад историята за почивките се крият нашите предубеждения по отношение на българите. Обичаме да твърдим, че постоянно сме били по-напреднали от тях. Търсим доказателства за това в предишното. Обичаме да акцентираме на борбата при Велбъжд, по какъв начин сме се освободили от турците преди българите, след това успехите във Втората балканска война, Първата международна война... По-старите генерации споделят, че по време на Югославия са можели да пренесат всичко, в случай че подкупят българския митничар с касета на Лепа Брена или порно списание...

Нещата обаче не са толкоз черно-бели. Българите имаха цар Самуил, разрушиха ни при Сливница... Както споделих, откогато са в Европейски Съюз, имат по-висок стандарт от нас. Много жители на Сърбия търсят българско поданство. Нашите хора се женят или омъжват за българи единствено и единствено да вземат документи за Европейския съюз.

Официалната статистика сочи, че 4 от 10 жители на Сърбия нямат пари за каквато и да е отмора. Ето за какво, сънародници сърби, (вие, които можете) прекарайте ваканцията си където желаете и в действителност няма потребност да се оплаквате на никого, че не почивате там, където го вършат множеството хора.

В последна сметка не споделих нищо за това какво можете да видите в Несебър: забавни здания, основани от древността до наши дни, аквапарк, нудистки плаж, паркове за деца... Ако не сте ходили, отидете и се уверете сами. /БГНЕС

Белград / Сърбия

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР