Никога досега националният празник не е бил вписван в нито

...
Никога досега националният празник не е бил вписван в нито
Коментари Харесай

Проф. Екатерина Михайлова: Никога досега националният празник не е бил вписван в конституцията

" Никога до момента националният празник не е бил вписван в нито една от българските конституции. Но няма спънка. Ако бъде на равнище Конституция, обаче, изисква огромно единодушие. Голямо единодушие се изисква и на законово равнище. Съгласието би трябвало да надвишава надалеч и настоящето парламентарно посланичество. Конституцията е и публичен контракт, с изключение на главен закон ", сподели пред проф. Екатерина Михайлова, учител по конституционно право в Нов български университет.

И добави, че има риск цялата сила да се концентрира върху тематиката за националния празник, работа на политиците е да смъкват напрежението.

Относно концепциите за промяна в правосъдната система тя разяснява, че и до момента е застъпвала позицията, че мандатите на Висш съдебен съвет, на ръководителите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, на основния прокурор са дълги.

" Огромната мощност на основния прокурор идва през надзора за правда. Решението за превес на професионалната квота във Висш съдебен съвет е в унисон с рекомендациите, които идват от европейските институции. Има дискусионни въпроси. Не съм сигурна, че би трябвало се анулира пълномощието на президента да може един път да е несъгласен с това, което му се предлага от ораните на правосъдната власт за кадровите им решения. В годините имаме образци, в които няколко български президенти са се намесвали, само че не по неприятен метод. Това е коректив. Част от салдото сред управляващите ", добави проф. Михайлова.

По думите ѝ измененията, които се оферират в частта " правосъдна власт ", са в огромна степен предстоящи.

Един кмет да има не повече от два мандата е допустимо решение, само че дали е добре политически - би трябвало да има спор по въпроса, безапелационна е тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР