„Никое сдружение не е против увеличенията на заплатите на лекарите.

...
„Никое сдружение не е против увеличенията на заплатите на лекарите.
Коментари Харесай

Д-р Неделчо Тотев: Исканията КТД да мине през НРД са незаконосъобразни

„ Никое съдружие не е срещу нарастванията на заплатите на лекарите. Ние сме срещу метода, по който това нарастване ще се даде “. Това съобщи пред БНР ръководителят на Националното съдружие на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев във връзка препоръчаните в анекса към НРД 2020-2022 текстове, съгласно които главните заплати на лекарите би трябвало да са най-малко 2000 лева, на медицинските сестри – 1500 лева, а на санитарите – 900 лева В упорстват страната да отдръпна неотложно тези текстове от Проекта на Договор за изменение и допълнение на Националния рамков контракт 2020-2022 година

„ Иначе сме изрично съгласни, дори считаме, че тези средства са доста закъснели и биха били подобаващ поклон на страната за тези, които изнесоха тежестта от Коронавирус на плещите си. Проблемът обаче да се дадат по този метод е голям “, добави той.

По думите на доктор Тотев в общинските лечебни заведения трудовите разноски съставляват приблизително сред 80 и 90% от всички доходи по клинични пътеки все още. „ Когато дават 25% нарастване на клиничните пътеки, в това време нашите бюджети не мърдат, в противен случай лимитите ни са понижени, ще излезе, че приходите, които ще осъществяваме, ще бъдат по-малки от тези за същия месец предходната година. Ако ти дадат 100 лв., по какъв начин можеш да раздадеш 300 лв., а в това време и да се издържаш? Практически не е допустимо “, сподели той.

Д-р Тотев акцентира, че синдикатите са прави да желаят, само че когато искаш, би трябвало да кажеш от кое място ще вземеш тези пари като доход, и помоли най-много представителя им в Надзора на НЗОК доктор Иван Кокалов „ да спре с гръмките изяви “, до момента в който не се изчистят. (Припомняме, преди дни разяснява идното нарастване на заплащането на медиците в бранша, б. р.) „ Вчера сдруженията имахме дълъг диалог в Лекарския съюз и стигнахме до нещо, което мисля, че ще бъде на правилото „ и вълкът утолен, и агнето цяло “. Ще има оттегляне и от двете страни. Исканията КТД да мине през НРД са незаконосъобразни “, добави той.

По отношение на лекуването на ковид след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура д- р Тотев съобщи, че в болничното заведение в Чирпан към момента имат пациенти с Коронавирус. „ Посрещнахме 1 април с 10 заболели и известие от НЗОК, че повече няма да одобряваме такива пациенти. Имахме и други случаи след 1 април, само че тях ще ги отчетем по други пътеки. Това беше по изключение, тъй като бяха закъснели писмата от НЗОК. Повече няма да одобряваме такива пациенти, тъй като нямаме право да ги лекуваме. Не сме си закрили отделенията, въпрос на една заповед е да ги възстановим “, сподели той.

„ Сега грипът излезе на дневен ред и за жал детските кревати започнаха да не стигат. „ Имам 26 кревати, а имам 28 заболели деца и последните две деца не могат да бъдат регистрирани, защото няма оповестена грипна зараза “, добави доктор Тотев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР