Никак не оптимистични новини за Владимир Путин - потокът на

...
Никак не оптимистични новини за Владимир Путин - потокът на
Коментари Харесай

Bloomberg: Рязък спад на потоците руски петрол по море след удара с дрон в Новоросийск

Никак не оптимистични вести за Владимир Путин - потокът на съветски недопечен нефт по море спадна до най-ниското си равнище от януари насам след огромно закъснение, обвързвано с черноморското пристанище Новоросийск.

Припомняме, че при започване на август там имаше украински удар по огромния транспортен съд " Оленогорский Горняк ", а дни по-късно и пожар. Десетки кораби бяха блокирани и износът забуксува. Това обаче съгласно Bloomberg не е засегнало потоците на нефт - изданието назовава забавянето " необяснимо ".

Огромен спад на доставките

Средният размер на доставките през четирите седмици до 20 август спадна до 2,84 млн. барела дневно, сочат данни за следене на танкери, събрани от Bloomberg. Това е с към 1,05 млн. барела дневно под пика в средата на май. Количеството съветски недопечен нефт, натоварено в Новоросийск, се равнява на най-ниския размер, следен от нахлуването на войските на Москва в Украйна през февруари 2022 година Доставките изостанаха от плануваната стратегия през предходната седмица, като за региона към пристанището бяха издадени две предизвестия за стихия.

Лошо време

Седмичните данни се въздействат от графика на танкерите и забавянията при товарене, породени от неприятното време. Поддръжката на пристанищата и тръбопроводите също може да прекъсне износа за няколко дни едновременно. Седмичните доставки понижиха с 420 000 барела дневно през седмицата до 20 август - до приблизително 2,37 млн. барела дневно. По-слабо променливата четириседмична междинна стойност се намали с към 90 000 барела дневно.

Русия към този момент съблюдава обещанията си

 

Данните удостоверяват тезата, че Москва към този момент съблюдава уговорката си да не позволява доставки на международния пазар дружно със съдружниците си от обединението на производителите ОПЕК+. Първоначално Русия съобщи, че ще понижи добива на нефт в отговор на западните наказания и рестриктивните мерки на цените на нейния нефт (до 60 $ на барел), наложени след нашествието в Украйна, като употребява за насочна точка данните от февруари 2023 година Но морските потоци продължиха да се усилват, като спаднаха доста едвам през последните няколко седмици.

 

Първоначалният ангажимент на Москва да понижи добива с 500 000 барела на ден през март нямаше непосреден резултат върху износа. Потоците от западните пристанища в действителност набъбнаха, достигайки своя връх в края на май. Последвалото понижение пристигна, откакто другият производител на нефт от ОПЕК+ - Саудитска Арабия - реализира и по-късно удължи едностранното си понижаване на добива, оказвайки напън върху Русия да приложи личното си понижение. В последна сметка Москва извърши обещанието си, като сега потоците от западните пристанища са намалели с към 420 000 барела на ден по отношение на междинното равнище за февруари. Потоците от Балтийско и Черно море са намалели през осем от последните девет седмици. Русия ще удължи понижението на износа си до септември, съобщи по-рано този месец вицепремиерът Александър Новак, откакто сходно известие направи и Саудитска Арабия. Размерът на понижението на доставките обаче ще бъде сгънат до 300 000 барела на ден от 500 000 барела дневно през август.

 

Рафинериите преработват от ден на ден нефт

 

Последният спад на задграничните потоци идва, откакто съветските петролни рафинерии усилиха темповете на преправка на недопечен нефт през първата половина на август - преди внезапното понижаване на държавните дотации, което следва да влезе в действие през септември. Повишението идва и преди идващия сезон на ремонтни действия, като няколко рафинерии би трябвало да стартират работа този месец.

 

И доставките за Азия понижават

 

Тъй като в Европа са останали малко купувачи, въздействието се усеща при доставките за Азия. На 4-седмична междинна база общият експорт по море за азиатските страни, плюс размерите на корабите, които нямат последна дестинация, в този момент е с повече от 1 млн. барела на ден под пика си в средата на май. Потоците към района през последния интервал са най-ниските от четирите седмици до 8 януари. Наблюдаваните доставки за азиатските клиенти на Русия, в това число тези, при които не е посочено извънредно предназначение, понижиха до 2,51 млн. барела на ден през четирите седмици до 20 август - от 2,63 млн. барела на ден през интервала до 13 август.

 

Повечето от товарите на корабите без първична дестинация в последна сметка се озовават в Индия. Въпреки това размерите, ориентирани към страната, която се трансформира в най-големия покупател на съветски недопечен нефт по море, са намалели по отношение на последните си високи стойности. Стойността е 1,52 млн. барела на ден през четирите седмици до 20 август, което е спад от 2,15 млн. барела на ден през интервала до 21 май. В данните за доставките има маркирана дестинация " Неизвестна Азия " - показва се, че най-често корабите дебаркират в Китай или Индия. Има и количества, обозначени като " Други незнайни ", възлизащи на 56 000 барела на ден през четирите седмици до 20 август. Това са танкери, които нямат ясна дестинация. Повечето от тези товари произлизат от западните пристанища на Русия и минават през Суецкия канал, само че някои от тях могат да се окажат в Турция. Други могат да бъдат трансферирани от един транспортен съд на различен в Средиземно море или даже в Атлантическия океан.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР