Никъде другаде в Европа Великата армия“ на Наполеон не се

...
Никъде другаде в Европа Великата армия“ на Наполеон не се
Коментари Харесай

Как руските партизани всяват ужас сред френската армия през 1812

Никъде другаде в Европа „ Великата войска “ на Наполеон не се сблъска с такава жестока и твърда опозиция на елементарните хора, както в Руската империя.

Френските бойци изпитват подобен смут само от испанските партизани по време на Полуостровната война.

Френският император Наполеон Бонапарт е костелив орех за враговете си. Малко генерали дръзват да рискуват и да се изправят пред огромната войска навън, а съветските командири не са изключение. До борбата при Бородино те заобикалят решителни сражения и по този начин разрешават на френските войски да преминат маршово през територията на страната, с цел да затънат в сърцето на Русия.



Жак-Луи Давид, 1812 година

Когато не е желан открит конфликт, за предпочитане е партизанска активност. От една страна съветската партизанска война против френската войска е национална война, тъй като брадати селяни сграбчват вили и брадви, с цел да посекат ненавистния завоевател.

 Иван Теребенев. Сичевци

Иван Теребенев. СичевциБалабанов/Sputnik

От друга страна, партизанската война се води от по този начин наречените летящи елементи, основани от съветската войска. В тях влизат кавалеристи и казаци, ръководени от офицери от постоянната войска. Те нанасят удари в тила на врага като преустановяван връзките и снабдителните потоци.

 Атака на казаците на Платов

Атака на казаците на ПлатовСоломон Залихман

Първата „ летяща част “ е основана през юли, когато „ Великата войска „ стига до Смоленск. Мощна мощ, състояща се от няколко казашки и драгунски полкове, тя постоянно атакува левия фланг на френската войска и служи като източник за разследващи данни за основната съветска войска.



„ Битката за Смоленск “, към 1820Альбрехт Адам

Командирът на тази единица, Фердинанд декор Винцингерод, по-късно става прочут с това, че се пробва да избави Кремъл и Москва от заличаване. Неговото поделение е дислоцирано в едно от селата край Москва, когато научава за проекта на Наполеон да унищожи града. „ Ако единствено една черква бъде взривена, всеки французин, който пленим, ще бъде неотложно обесен “, споделя той. Винцингерод отива при френския маршал Едуар Мортие с вярата да договаря, само че вместо това е покорен.

 Генерал барон Фердинанд декор Винтцингероде

Генерал барон Фердинанд декор ВинтцингеродеДжордж Доу

Най-възхваляван измежду партизанските командири е Денис Давидов, който не се колебае да нападна френски бойци, даже и те изцяло да превъзхождат неговите сили. Веднъж единствено със 130 кавалеристи той атакува трен с хранителни запаси, конвоиран от 225 бойци. Давидов пленява всичките 30 вагона, убива повече от половината от защитата и взема в плен останалите 100.

 Портрет на Денис Давидов

Портрет на Денис ДавидовДжордж Доу

Когато „ Великата войска “ напусна Москва през октомври 1812 година, оттегляйки се на запад, многочислените „ летящи елементи “, всяка от по близо 500 мъже, стартират да нанасят удари по врага съгласно тактиката „ атака-отстъпление “, като дребните пчели, жилещи ранената мечка, докарвайки го до обезсърчение и изтощение.

 Отстъплението на Наполеон от Москва

Отстъплението на Наполеон от МоскваАдолф Нортен

И въпреки всичко партизанската опозиция против Наполеон нямаше да бъде сполучлива, в случай че не бе национална война. Селяните водят своя лична борба против врага, като унищожават хранителни запаси. Те отхвърлят да продават храната си на французите, изгарят реколтата и къщите си и бягат в горите.

 Василий Верешчагин. Репродукция на картината

Василий Верешчагин. Репродукция на картината „ Не замай, дай подойти “. 1887-1895Павел Балабанов/Sputnik

Тъй като „ Великата войска “ последователно се превръщала от идеално проведена мощ в тайфа убийци, разбойници и мародери, селяните сграбчват оръжия и стартират по-активно да я нападат. Организират засади на френските елементи, бранят селата си от отряди, които секвестират хранителни артикули, придвижват след вражеската войска и безмилостно убиват всеки изостанал от частта си.



Свободни източници

Първоначално те даже нападат „ летящите елементи “, тъй като объркват съветската униформа с френската. Когато Денис Давидов споделя на селяндур, който го е нападнал: „ Но аз приказвам съветски! “,  той  следния отговор: „ Те (французите) имат разнообразни хора! “ 

 Портрет на Денис Давидов

Портрет на Денис ДавидовВ.П. Лангер

Тогава Давидов взема решение да бъде по-близо до елементарните хора, с цел да избегне недоразумения. Той заменя униформата си със селска рубашка, оставя си брада и стартира да приказва „ национален език “.



„ Портрет на Василиса Кожина “, А. СмирновСергей Фадейчев/ТАСС

Със сигурност историята е запечатала доста имена на благородници офицери, командири на „ летящи елементи “: Денис Давидов, Александър Фигнер, Александър декор Бенкендорф, Николай Кудашов и други. Селските водачи обаче са забравени. Ние въпреки всичко знаем някои от тях като Василиса Кожина, която провежда партизанско звено от дами и младежи, с цел да отбрани селото си. Тя постоянно взе участие в превозването на френски военнопленници и даже убива един неотстъпчив противников офицер с коса за косене.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР