Ние винаги сме осъзнавали, че стратегическият интерес на България е

...
Ние винаги сме осъзнавали, че стратегическият интерес на България е
Коментари Харесай

ГЕРБ: Стратегическият интерес на България е РСМ и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС

„ Ние постоянно сме осъзнавали, че стратегическият интерес на България е районен съд Македония и страните от Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз. Нашето държавно управление, държавното управление на Борисов още през 2018 година дефинира този въпрос като главен приоритет пред първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Подписахме контракт за другарство, добросъседство и съдействие с РСМ още през 2017 година. В края на 2019 година поискахме от европейските ни сътрудници осъществяването на контракта в неговата целокупност, включително и работата на историческата комисия, правата на македонските българи, преустановяването на претенциите за македонско малцинство в България и прекъсването на езика на омразата да станат част от преговорния развой и преговорната рамка. Това сме отстоявали и на КСНС. Благодарим на нашите европейски сътрудници и другари, благодарим на нашето европейска семейство, че чуха и схванаха терзанията ни и мненията освен в този момент, само че и тогава, когато държавното управление на ГЕРБ обсъждаше преди две години всички тези въпроси “.

Това съобщи по време на дебатите по проекторешенията по отношение на френското предложение за РСМ ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„ Предложението, което получихме от френското председателство на Съвета на Европейски Съюз реферира към двустранните протоколи, които би трябвало да бъдат подписани и от двете страни. Тези протоколи са дефакто пътната карта с съответни задължения и стадии, които Скопие би трябвало да извършва. Този план на протокол би трябвало да бъде финализиран, утвърден и подписан от държавното управление дружно с преговорната рамка. Затова на 22 юни ние внесохме Проект за решение за утвърждение на преговорната рамка, с цел да сме сигурни, че България няма да изпусне този исторически миг няма да изпусне шанса да бъдат предпазени националните ни ползи.

И тогава приканих всички партии, част от 47-ото Народно заседание, които държат на европейската и евроатлантическата позиция на България и имат вяра на европейското бъдеще на Западните Балкани да се причислят към нашата самодейност. И тогава подчертах, че ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов постави подписа си под решението на Министерски съвет от 2019 година, когато внесохме и рамковата позиция от контракта от 2017. Така и през днешния ден, в сегашния миг, когато би трябвало да се вземе това историческо решение още веднъж ГЕРБ и водачът ни Бойко Борисов разгласи, че дава зелена светлина на европейския път на РСМ и Република Албания “, означи Атанасова.

„ Тогава Ви споделих, преди два дни, че Борисов и нашето държавно управление стартира този развой. И Борисов и народните представители от ГЕРБ-СДС в 47-ото Народно заседание ще го завършат. Благодаря ви, сътрудници от всички парламентарни групи, че застанахте на страната на европейската интеграция на страните от Западните Балкани! “, сподели още Десислава Атанасова.

Тя посочи обстоятелството, че въпреки всичко 47-ото Народно заседание може да се сплотява по тематики значими за България, защитаващи българския народен интерес и значими за Европа.

„ Днес ще се веселя да приемем план за решение, който събира дружно всички проевропейски и проевроатлантически сили в 47-ото Народно заседание! Не бих желала ние да си приписваме напълно заслугите или авторството, вие знаете, че беше по този начин, няма потребност да ви увещавам в допълнение. Надявам се да сме единни, уповавам се този път да излъчим позитивен сигнал към нашите съседи, към нашите братя. От нашата парламентарна група с увереност ще гласоподават 59 народни представители за това районен съд Македония и Република Албания да се причислят в преговорния развой към нашето европейско семейство “, сподели в умозаключение Десислава Атанасова.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР